fbpx

Američko ministarstvo obrane dobiva zakonsku osnovu za pokretanje cyber ratova

Autor: I.J.

Američki Kongres je potvrdio da uz dozvolu predsjednika države, ministarstvo obrane može pokrenuti preventivne napadačke operacije u cyber prostoru, kojim bi se zaštitili njihovi interesi i drugih saveznika.

Pred zakonodavnim organima SAD-a nalazi se prijedlog odluke za financiranje vojnih snaga u narednoj godini, kojim se na mala vrata nastoji ovlastiti ministarstvo obrane za ‘ofanzivne’ online akcije. Koje su to točno, ni sami ne znaju, jer kako portal Wierd prenosi, ne postoji povijesni presedan na temelju kojeg bi se definirale vojne akcije povezane sa cyber prostorom.

Američki Kongres je potvrdio da uz dozvolu predsjednika države, ministarstvo obrane može pokrenuti preventivne napadačke operacije u cyber prostoru, kojim bi se zaštitili njihovi interesi i drugih saveznika. Iako ‘ofanzivne’ akcije nisu precizno definirane, pretpostavlja se da bi mogle izgledati kao npr. napad računalnim virusom Stuxnet na iranska nuklearna postrojenja, hakiranje energetskih mreža, onesposobljavanje stranica DDoS napadima, te provaljivanje u forume za koje CIA drži da služe kao kanal za planiranje terorističkih akcija.

O mogućem ratu u cyber prostoru analitičari govore već nekoliko godina, što je bio razlog zbog kojeg je američka vojska dobivala veće iznose namijenjene za istraživanje računalne sigurnosti i nadzor interneta za civilnu komunikaciju. Dodatan argument su bile hakerske akcije protiv velikih korporacija i proizvođača obrambenih sustava, za koje se drži da su pokrenuli Kinezi, u kojima su otuđeni neki povjerljivi podaci.


Međutim, iako je riječ o nasilnim postupcima i metodama, ipak su mnogi skloniji okarakterizirati ih kao pokušaj špijunaže, a ne ratni čin. Ovim zakonom bi američko ministarstvo obrane dobilo još jednu osnovu po kojoj može postupati kao da je riječ o ratnom stanju.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.