Photo by Charles McQuillan/Getty Images

AKO SU VATRENI RAZOČARANJE, ONDA JE BiH VELIKI HIT! Kako je Prosinečki mudro iskoristio Ligu nacija

Autor: Bruno Herljević

Doprvak svijeta, Hrvatska, svakako je jedno od najvećih razočaranja Lige nacija. Nakon dva kola Hrvatska ima jedan bod i posljednja je u skupini s Engleskom i Španjolskom, a prijeti joj i ispadanje u niži rang ako u sljedeća dva kola ne popravi skor na tablici.

Međutim, ako je Hrvatska razočaranje, onda je BiH svakako najveže iznenađenje Lige nacija. Momčad Roberta Prosinečkog je prva u svojoj skupini u B ligi s tri pobjede iz tri susreta. Prosinečkom je dovoljan remi u Austriji u sljedećem kolu za osvajanje skupine, ali BiH je već sada uspjela osigurati poziciju u drugom potu u ždrijebu za Euro 2020. godine.

U prvoj će jakosnoj skupini biti deset najboljih iz A Lige nacija, a dvije najgore reprezentacije iz najjače lige, za sada jedno od ta dva mjesta drži Hrvatska, idu u drugu jakosnu skupinu s prvoplasiranim i drugoplasiranim reprezentacijama iz lige B. Kako momčad Roberta Prosinečkog više ne može završiti na trećem mjestu, u ždrijebu će biti u drugoj jakosnoj skupini.

Ono što valja naglasiti jest da BiH nikada nije nastupila na Euru, a sada s Prosinečkim imaju najbolje predispozicije da se tamo i plasiraju. Ne uspiju li kojim slučajem proći kroz regularne kvalifikacije, imat će priliku proći kroz Ligu nacija, ali kroz play-off. Međutim, ako se u obzir uzme činjenica da gotovo niti jedna od reprezentacija A lige, odnosno najjačih reprezentacija svijeta, nije ovo natjecanje shvatio ozbiljno, tu u igru upadaju autsajderi poput BiH i ako zbog ničeg, barem zbog motivacije i htjenja imaju priliku osigurati Europsko prvenstvo.

Ako se gleda trenutno stanje u Ligi nacija, potencijalni suparnici BiH u play-offu koji se igra u ožujku 2020. godine bili bi Ukrajina, Rusija i Danska, a održi li se forma i uhvati kontinuitet BiH lako može biti favorit.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.