fbpx
Foto: Pixabay

11 MITOVA O PUŠENJU! Sve čime se tješite oko ovog poroka je pogrešno, a liječnica objašnjava i zašto!

Autor: Daniela Delale

Povodom svjetskog dana nepušenja, koji se obilježava posljednjeg dana u svibnju, dr.sc. Latinka Basara, univ.spec.klin.psihologije, voditeljica Škole nepušenja u zakladi Hrvatska kuća disanja, otkrila nam je neke od najčešćih mitova o pušenju.

Mit 1: Pušio sam godinama, nema smisla ako sad prestanem.
Istina: Za prestanak nikada nije kasno. Ako se prestane pušiti u 35. godini života, može se dodati 10 do 15 godina ukupnoj dužini života uz manji rizik od nekih bolesti.

Mit 2: Pušenje je cool i kad pušiš privlačan si drugom spolu.
Istina: pušenje uzrokuje mrlje na zubima, žute prste i brkove, loš zadah, bore na licu, miris na robi koji pušača prati svugdje, a muškarci koji puše i imaju visoki tlak – češće su impotentni.


Mit 3: Ako prestanem pušiti, udebljat ću se.
Istina: Da, ako ćete cigaretu u ustima zamijeniti hranom u ustima. Ali od samog prestanka pušenja kilogrami se ne skupljaju.

Mit 4: Rak pluća je jedina bolest koja mi se može dogoditi ako pušim, “a svi ćemo od nečega umrijeti”.
Istina: Da, ali nije svejedno od koje bolesti će se to u konačnici i dogoditi. Pušenje je jako povezano s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću, povišenim krvnim tlakom, bolestima srca, rakom usne šupljine i jednjaka, a povezan je i s nastankom raka mokraćnog mjehura, gušterače, bubrega te u žena s rakom grlića maternice.

Mit 5: Pušenje cigareta opušta živce i dobro je za smirenje.
Istina: Pušenje utječe na cijelo tijelo i to tako da ga pobuđuje. Nikotin iz cigarete preko receptora našeg živčanog sustava utječe na neurotransmitore koji su povezani s raspoloženjem, osjećajem gladi, ugode i nagrade te putem njih uzrokuje ovisnost koja je, prema nekim izvorima, jednaka ovisnosti o heroinu i kokainu.

Mit 6: Pušenje samo nekoliko cigareta na dan je u redu.
Istina: Pušenje nikada nije sigurno. Svaka cigareta sadrži 1-2 mg nikotina i do mozga “dolazi” unutar 8-10 sekundi. Cigareta sadrži i 6000 drugih štetnih kemikalija i otrova od koji 70 uzrokuje rak.

Mit 7: Sigurnije su cigarete s mentolom ili s manjom količinom katrana i nikotina.
Istina: Pušenje nikad nije sigurno. Pušenjem ovih cigareta postoji šansa da zapravo pušite više jer pokušavate dobiti istu količinu nikotina.

Mit 8: Pušenje je samo moja stvar i ne štetim nikome drugome.
Istina: Opasnosti od sekundarnog dima su dokazane. Osobe koje nikad same nisu pušile, a žive s pušačem također oboljevaju od istih bolesti kao i pušači
Mit 9: Pušenje cigara i lula nije opasno jer se dim ne udiše.
Istina: Pušači cigara i lula imaju veći rizik za oboljevanje od kronične opstruktivne plućne bolesti i 4 do 10 puta veću šansu umrijeti od raka usta, grla, usana i jednjaka u usporedbi s nepušačima.

Mit 10: Pušenje je moj jedini porok.
Istina: Bez obzira na zdrav život koji vodite, pušenje nikad nije zdravo. Svaka cigareta vam šteti. Nije dokazano da vježbanje ili zdrava prehrana mogu “poništiti” štetno djelovanje pušenja.

Mit 11: E-cigareta je sigurnija od obične pa je to u redu.
Istina: sigurnije i dalje ne znači sigurno. E-cigareta također sadrži štetne spojeve koji narušavaju zdravlje. Možda ima manje katrana, ali nije bezopasna. Najgore je što još uvijek ne znamo dugoročne posljedice pušenja e-cigareta.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.