Znanstvenici razlikuju dvije podvrste pjegavog leoparda

Autor: hina

Međunarodna unija za očuvanje prirode 2008. proglasila je pjegavog leoparda "ugroženom" vrstom. Jedna podvrsta živi na Borneu i na Sumatri, a druga u jugoistočnome dijelu Azije.

Austrijski su znanstvenici u nedjelju izvijestili kako postoje dvije podvrste pjegavog leoparda (Neofelis diardi), koji se smatra najugroženijim među divljim životinjama u svijetu, a u zasebnu vrstu leoparda svrstan je 2007., pošto je njegovo stanište otkriveno na Borneu.

Jedna podvrsta živi na Borneu i na Sumatri, a druga u jugoistočnome dijelu Azije. Međunarodna unija za očuvanje prirode 2008. proglasila je pjegavog leoparda “ugroženom” vrstom. Pripadnika nove leopardske vrste, otkrivene 2007. na otoku Borneu, znanstvenici su uspjeli i snimiti u divljini. Riječ je o životinji dugoj tri metra koja ima oko 40 kilograma, a snimljena je prije nepunih godinu dana noćnom video-kamerom u prirodnome rezervatu Dermakot u malezijskoj državi Sabah.

Osobito ugroženom smatra se podvrsta neofelisa diardija s Bornea i Sumatre, zbog deforestacije i ljudskoga faktora, upozorili su znanstvenici.

– Pjegavi leopardi koji žive na Borneu i Sumatri razlikuju se od onih koji žive u jugoistočnom dijelu Azije – rekao je Andreas Wilting s Instituta za istraživanje divljih životinja iz Leibniza, koji je do toga zaključka došao u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Sabah.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.