Znanstvenici otkrili pakao stare Zemlje! (VIDEO)

Autor: T. Pšenko

Ovaj model može objasniti distribuciju hadeanskih cirkona i odsustvo ranih zemljanih stijena.

U vrijeme hadeanske i eoarhaijske epohe na Zemlji je bio pakao. Milijunima godina Zemlju je bombardiralo više od milijun asteroida.  Oceani su se neprestano stvarali i isparavali u atmosferu sve dok se na koncu kora nije učvrstila.

Nakon toga je uslijedila rekonstrukcija koja je ilustrirala “kopnenu masu, planinske predjele i mora oblikovana udarnim kraterima, od kojih su neki zagrijavali značajan dio površine”, kaže znanstvenik Simone Marchi za National Geographic.

Marchi je ukratko objasnio znanstveno otkriće: “Otkrili smo da je površina hadeanske Zemlje bila široko ‘reciklirana’ udarima, putem miješanja i pokrivanja otopljenim dijelovima. Ovaj model može objasniti distribuciju hadeanskih cirkona i odsustvo ranih zemljanih stijena. Postojeći oceani bi neprestano isparavali u atmosferu kao rezultat velikih udara”, ističe znanstvenik.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.