Znanstvenici korak bliže rekonstrukciji postanka svemira

Autor: dnevno.hr

CERN: To je kao da ispalite dvije igle preko Atlantika i pokušate postići da se one sudare.

Large Hadron Collider, masivni stroj za ‘razbijanje’ atoma, pokušat će 30. ožujka postići sudar čestica pri razini energije od 7 TeV-a (tera elektronvolta) što će, ukoliko uspije, simulirati ‘Big Bang’. Rekonstrukcijom 13,7 milijardi godina starog događaja, znanstvenici će dobiti odgovore na brojna pitanja o postanku svemira.

Najveći znanstveni eksperiment, smješten u 27-kilometarski tunel ispod francusko-švicarske granice, u pogonu je od studenog prošle godine, a trenutno radi na energetskoj razini od 3,5 TeV-a.


Prvi pokušaj sudara pri 7 TeV- a (dvije zrake, svaka po 3,5 TeV-a) zakazan je za 30. ožujka, a ‘moguće je da će proces trajati nekoliko sati, pa čak i dana’, kaže Rolf Heuer, izvršni direktor u CERN-u.

– Samo proces usmjeravanja zraka je popriličan izazov. To je kao da ispalite dvije igle preko Atlantika i pokušate postići da se one sudare – objasnio je za Reuters Steve Myers, CERN-ov direktor za tehnologiju.

Kad se jednom uspostavi sudaranje čestica pri ovoj brzini, ono će se kontinuirano nastaviti tijekom slijedećih 18-24 mjeseca, s kratkom pauzom pred kraj ove godine.

Uz rekonstrukciju Velikog praska, znanstvenici vjeruju da će dokazati i postojanje takozvane crne tvari, od koje se sastoji 25 posto svemira.

Za sada je poznato svega 5 posto svemira, a otkrićem crne tvari i crne energije od koje se sastoji 70 posto svemira, znanje bi se povećalo na 30 posto.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.