Znanost dekodirala unutarnje glasove, čitanje misli postaje stvarnost

Autor: K.K.

Scene iz filma 'What Women Want' u kojem Mel Gibson čita misli mogle bi uskoro postati naša stvarnost. Pitanje je samo jesmo li za to spremni i hoće li nam ta sposobnost uistinu pomoći...

Istraživači su demonstrirali upečatljiv način rekonstruiranja riječi, oslanjajući se na moždane valove pacijenata koji su samo pomislili na te riječi, piše BBC.

Tehnika objavljena u znanstvenom časopisu ‘PloS Biology’ oslanja se na prikupljanje električnih signala direktno iz pacijentovog mozga. Slušajući signale koje pacijenti šalju, kompjutorski model uspio je rekonstruirati zvukove riječi na koje su pacijenti mislili. Metoda je to koja bi u budućnosti mogla pomoći u ozdravljenju pacijenata u komi.

Nekoliko različitih pristupa posljednjih godina pokazalo je da znanstvenici dolaze opasno blizu čitanja misli. U studiji iz 2011. godine pacijenti su s elektrodama u direktnom kontaktu s mozgom mogli pomicati kursor na ekranu koristeći se isključivo svojom mišlju. Studirajući uzorke cirkuliranja krvi povezanog uz određene slike, grupa Jack Gallanta sa sveučilišta ‘University of California Berkeley’ pokazala je u rujnu prošle godine da se pomoću tih uzoraka može pogoditi slika na koju pacijent misli. Brian Pasley iz iste grupe sa sveučilišta Berkeley, skupa s nekoliko kolega, odveo je cijelu situaciju korak dalje.

– Rad koji je Jack radio bio je velika inspiracija. Jedno pitanje bilo je ‘Koliko daleko možemo otići u audio sustavu, koristeći isti model?’, rekao je Dr. Pasley čiji se tim fokusirao na područje mozga STG (Superior Temporal Gyrus).

Pomoć pacijentima s raznim poremećajima govora

Ovo područje nije samo dio ‘aparata za gluhe’, već se radi o ‘višem radu’ koji nam pomaže u jezičnom osjećaju zvukova koje čujemo. Tim stručnjaka promatrao je STG valove 15 pacijenata koji su bili pred operacijom zbog epilepsije ili tumora, puštajući zvukove s nekoliko različitih zvučnika recitirajući riječi ili cijele rečenice.

Trik je u odvajanju kaosa od električnih signala koje je audio donio u STG regije. Da bi u tome uspio, tim stručnjaka stvorio je kompjutorski model koji je pomogao u bilježenju toga koji dijelova mozga ‘gore’ i u kojem omjeru, kada su puštane različite frekvencije. Uz pomoć tog modela, kada su pacijentima predstavljene riječi na koje bi trebali misliti, tim je bio u mogućnosti pogoditi koju riječ je netko izabrao. Mogli su čak rekonstruirati neke riječi, pretvarajući vizualne moždane valove u zvučne, bazirajući se na ono što je kompjutorski model predložio.




– Dvostruka je priroda ovog rada. Jedna je osnovna znanost o tome kako funkcionira naš mozak, dok bi se u drugom slučaju uvelike moglo pomoći ljudima s poremećajem govora. Mogla bi se napraviti nekakav uređaj koji bi pretvarao riječi, koje pacijent zamišlja, u zvuk, pričajući tako umjesto njega, rekao je jedan od autora studije, Robert Knight sa sveučilišta Berkeley dodajući kako je pred svima još puno posla no rad bi se u konačnici mogao isplatiti i pomoći u rješavanju mnogih poremećaja.

Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.