fbpx

ZEMLJU POGODILA NAJVEĆA SOLARNA OLUJA! Očekuje nas magnetni udar s posljedicama? (VIDEO)

Autor: T. Pšenko

Količina koja se tijekom takve oluje oslobodi ekvivalentna je milijunima 100 megatona vodikovih bombi koje eksplodiraju u istom trenutku.

 

NASA je izvijestila da je Zemlju pogodila najsnažnija solarna eksplozija u posljednjih pet godina. Primijećena je 12. ožujka i smatra se najsnažnijom ove godine. Upravo će njezin intenzitet izazvati magnetnu oluju na Zemlji koja će se, prema predviđanju stručnjaka, pojaviti 14. ožujka prilikom čega su moguće razne pojave izazvane ometanjem električne energije satelitske navigacije i radio-signala.  


Solarne oluje predstavljaju snažne izljeve radijacije, no štetna zračenja koja nastaju tijekom njih srećom ne mogu proći kroz atmosferu pa fizički neće utjecati na ljude i život na Zemlji. 

No, ako su solarne oluje iznimno snažne, a ova ja na tom tragu, mogu poremetiti atmosferu u sloju u kojemu se nalaze kanali za komunikacijske signale i GPS. Ove užarene munje čestica emitirane su iz aktivne oblasti 12297 na Suncu, klase X2.2.
 

 
Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.