fbpx

ZAPANJUJUĆ PRIZOR: Na nebu zasjala tri Sunca, što je uzrok?! (VIDEO)

Autor: T. Pšenko

Da bi se lažno sunce uopće prikazalo, trebaju biti ispunjeni vrlo detaljnji uvijeti klime i atmosfere.

Lažno sunce ili pasunce iznimno je rijedak nebeski fenomen, a u siječnju 2015. snimljen je na nebu iznad Mongolije. Fenomen su promatrali iz nekoliko regija te zemlje, a dojam koji je ostavljala iluzija triju Sunca varirao je od zadivljenja do straha.

Razloga za strah zaista nema jer je riječ o optičkom fenomenu koji se najčešće javi kao dvije sunčeve refleksije pod kutom od 22° s obje strance Sunca na istoj visini nad horizontom. Pojava je srodna halou, a javlja se kada sunce svijetli kroz rijedak oblak heksagonalnih kristalića leda orijentiranih tako da im je glavna (heksagonalna) os usmjerena okomito.


Da bi se lažno sunce uopće prikazalo, trebaju biti ispunjeni vrlo detaljnji uvijeti klime i atmosfere. Temperatura tako treba biti manja od -30 °C, a zrak mora biti ispunjen ledenim kristalima i vodenom parom.

 

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.