fbpx

VIDEO: Znanstvenici bliže energiji budućnosti

Autor: I.J.

Nedavno je američki National Ignition Facility (NIF) proveo eksperimente s nuklearnom fuzijom, uz pomoć 192 lasera koji su ispalili zraku od 500 teravati u vodikove atome, u kojima je došlo do izboja velikih količina energije.

Velika Britanija i SAD udružile su snage u istraživanjima za što se vjeruje da je energija budućnosti. Kroz zajedničku suradnju nastojati će doći do oblika ‘čiste energije’ dobivene iz laserskih zraka usmjerenih u čestice vodika, koji se u postupku fuzije pretvara u helij. Proces koji se tada događa sličan je reakciji kakvoj dolazi kod eksplozije hidrogenske bombe ili na zvijezdama, međutim, ovdje je riječ o kontroliranim uvjetima.

Nedavno je američki National Ignition Facility (NIF) proveo eksperimente s nuklearnom fuzijom, uz pomoć 192 lasera koji su ispalili zraku od 500 teravati u vodikove atome, u kojima je došlo do izboja velikih količina energije. Iako je za rad lasera potrebno više električne energije nego za cijeli SAD, iz fuzijskog reaktora je oslobođena energija koja je bila ekvivalent svjetskoj potrošnji.

Znanstvenici istražuju tzv. kontroliranu nuklearnu fuziju još od pedesetih godina prošlog stoljeća. Nedavni eksperimenti provedeni u Americi predstavljaju najdalji doseg u njenom istraživanju, a mnogi tvrde da je upravo nuklearna fuzija rješenje za nadolazeće doba i sve veće energetske zahtjeve čovječanstva.


U samo djeliću sekunde, koliko je trajalo ispaljivanje laserskih zraka u postrojenjima NIF-a, oslobođeno je energije koliko troši cijeli svijet. Međutim, da bi mogla zaživjeti, snagu oslobođene energije potrebno je uvećati za tisuću puta kako bi se pokrenuo samoodrživi proces, u kojem bi oslobođena energija višestruko nadilazila utrošene količine energije potrebne za pokretanje procesa.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.