fbpx

VIDEO: Stvorili smo život i ušli ‘u eru u kojoj je jedina granica mašta’

Autor: dnevno.hr

Znanstvenici su u epruveti proizveli novi kromosom umjetnog DNK, a zatim ga prenijeli u praznu stanicu, te promatrali kako se množi, drugim riječima stvorili su život.

Craigu Venteru, multimilijunašu i pioniru u istraživanju genetike, i njegovom timu u Americi nakon 15 godina istraživanja uspjelo je od mješavine kemikalija stvoriti sasvim novi umjetni oblik života, živu umjetnu stanicu, što je ključni korak u stvaranju novih živih stvari.

Znanstvenici su u epruveti proizveli novi kromosom umjetnog DNK, a zatim ga prenijeli u praznu stanicu, te promatrali kako se množi. Upravo je mogućnost množenja temelj za definiranje života. Jednostanično ‘biće’ je modificirana verzija jedne od najjednostavnijih bakterija na zemlji.

Organizam je nazvan Synthia, a dr. Venter se nada da će prokrčiti put još složenijim stvorenjima koja bi mogla transformirati otpad u čisto gorivo, cijepiti protiv bolesti, te upijati zagađenje. On i njegovi kolege već surađuju s farmaceutskim i naftnim kompanijama kako bi dizajnirali i razvili kromosome za bakteriju koja bi mogla proizvesti korisna goriva i nova cjepiva.


Ograničeni jedino maštom

Stanica bi također mogla dovesti do nastanka mnogo složenijih vrsta i svijeta umjetnih životinja i ljudi kakve smo do sada viđali samo u filmovima poput ‘Bladerunner’ Ridleya Scotta i ‘Umjetne inteligencije’ Stevena Spielberga. Mogućnosti su beskrajne, pa bi se tako mogli razviti i novi oblici komunikacije, kao i novi energetski izvori.

Ulazimo u eru koja je ograničena jedino našom maštom – kazao je Venter.

On i njegovi kolege već surađuju s farmaceutskim i naftnim kompanijama kako bi dizajnirali i razvili kromosome za bakteriju koja bi mogla proizvesti korisna goriva i nova cjepiva.

Naravno, upravo zato je ovaj razvoj izazvao i debatu oko etičnosti ‘igranja boga’, ali i opasnosti koje nova tehnologija može donijeti kada je riječ o biološkim, terorističkim i ratnim oružjima.

Pogledajte video s Telegrapha:
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.