VIDEO: Kapsula Dragon sigurno se spustila u Pacifik

Autor: hina

Kapsula je tijekom poslijepodneva, preciznije u 17:42 po srednjoeuropskom vremenu pala u Tihi ocean oko 90 km od Meksika, dvije minute prije nego što je predviđeno.

Teretna kapsula Dragon tvrtke Space Exploration Technologies bez ljudske posade sigurno se spustila u četvrtak u Tihi ocean pokraj meksičke obale nakon uspješno obavljene povijesne misije čija je svrha bila opskrbiti posadu Međunarodne svemirske stanice (ISS) hranom, odjećom, baterijama i drugim potrepštinama.

Dragon se u četvrtak odvojio od Međunarodne svemirske postaje i krenuo natrag na Zemlju. Kapsula tvrtke Space Exploration Technologies, bez ljudske posade, prvi je privatni svemirski brod koji se spojio s ISS-om, zajedničkim projektom 15 zemalja.

Kapsula je tijekom poslijepodneva, preciznije u 17:42 po srednjoeuropskom vremenu pala u Tihi ocean oko 90 km od Meksika, dvije minute prije nego što je predviđeno. Osam minuta prije njezina pada u Tihi ocean, brzinu kapsule usporila su tri velika padobrana za kočenje promjera 47 metara, nakon čega ju je NASA-in zrakoplov uočio te potvrdio mjesto na koje je pala.

Space Exploration Technologies ili SpaceX jedna je od dviju tvrtki koje je angažirala NASA za prijevoz tereta do ISS-a jer je lani ugašen američki program raketoplana. Kalifornijska tvrtka SpaceX – formalno Space Exploration Technologies Corp., prva je privatna tvrtka koja je poslala brod na svemirsku stanicu. Vodi je Elon Musk, milijarder koji je pomogao stvoriti PayPal i osnovao tvrtku za proizvodnju električnih automobila Tesla Motors.

NASA predaje zadaću opskrbe orbitalne postaje američkim privatnim tvrtkama kako bi se usredotočila na veće i bolje ciljeve, kao što su slijetanje astronauta na Mars i asteroide. Svemirska agencija se nada da će uskoro uslijediti letovi s astronautima na ISS, a SpaceX tvrdi da bi njezine svemirske kapsule Dragon mogle prebacivati astronaute do ISS-a i natrag na Zemlju u roku od tri do četiri godine.

Kapsula Dragon – visine 5.7 metara i širine 3.6 metra – lansirana je u utorak iz Cape Canaverala na raketi nosaču Falcon 9, tvrtke SpaceX .




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.