fbpx

VIDEO: Gle kako brzo tiskamo detaljne 3D bolide toliko sićušne da mogu ‘juriti po ljudskoj vlasi’

Autor: I.J.

Proces su nazvali 'dvofotonska litografija', a njime mogu isprintati objekte čija se dužina mjeri u nanometrima. Za razliku od dosadašnjih pokušaja, gdje se brzina mjerila u milimetrima u sekundi, printer sa Bečkog sveučilišta ostvario je brzine od pet metara u sekundi.

Tehnologija 3D printanja se ubrzano usavršava, a sada je pomoću nje moguće precizno isprintati minijaturne objekte. Znanstvenici sa Sveučilišta tehnologije u Beču su razvili proces koji može upravo to, ali osim preciznosti, vrlina mu je i brzina.

Proces su nazvali ‘dvofotonska litografija’, a njime mogu isprintati objekte čija se dužina mjeri u nanometrima. Za razliku od dosadašnjih pokušaja, gdje se brzina mjerila u milimetrima u sekundi, printer sa Bečkog sveučilišta ostvario je brzine od pet metara u sekundi.

Novi proces je razvijen kao dio PhoCam programa Europske komisije, a njegovo ostvarenje omogućuje razvoj sitnih nano-objekata koje bi svoju primjenu našli u mikroskopski sitnim mehanizmima i medicini. Jedan od primjera gdje bi mogli biti korisni je u postupku liječenja i zarastanja rana, gdje bi takvi sitni objekti mogli poslužiti kao podloga za koju se može uhvatiti tkivo u procesu zarastanja.


Priloženi video u kojem se mogu vidjeti mogućnosti iznimno preciznog printera prikazuje proces printanja modela Formule 1. Njegova dužina je samo 300 mikrometara, a za njegovu izradu bilo je potrebno oko 100 slojeva smole, od kojih se svaki sastoji od približno 200 individualnih linija. Sve skupa je bilo gotovo za samo četiri minute.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.