VIDEO: ‘Božja čestica’ ipak postoji?

Autor: I. J.

Ako rezultati pokažu da su događaji rezultat prirodnog procesa, znanstvenici bi bili korak bliže dokazivanju postojanja Higgsova bozona.

Znanstvenici koji sudjeluju u radu LHC-a (Velikog hadronskog sudarača), su objavili da su došli do podataka koji ih vode bliže dokazivanju postojanja Higgsova bozona, odnosno čestice poznatije kao ‘Božja čestica’.

Dva odvojena tima su u svojim podacima, naime, zabilježili ‘sudare’, što im daje osnovu za dublja istraživanja, ukoliko se pokaže da su ti rezultati doista nastali zbog sudaranja čestica, a ne zbog utjecaja čovjeka. Ako rezultati pokažu da su događaji rezultat prirodnog procesa, znanstvenici bi bili korak bliže dokazivanju postojanja ‘Božje čestice’.

Teoriju o čestici koja daje masu svim elementima u prirodi postavio je 1964. godine fizičar Peter Higgs, a predstavlja neistraženi element koji bi potvrdio teoriju Velikog praska o nastajanju Zemlje. Međutim, da bi znanstvenici mogli doći do Higgsova bozona, kako se još zove čestica, potrebno je izazvati sudar čestica koje se kreću u suprotnim smjerovima pri brzinama koje gotovo dosežu brzinu svjetlosti. U tu svrhu je izgrađen Veliki hadronski sudarač, dug 27 kilometara, smješten 100 metara ispod francusko-švicarske granice. Ali, čak i da dođe do sudara čestica, bozon bi se pojavio samo fragment sekunde, a znanstvenici se nadaju da bi do potrebnih zaključaka došli preko ostataka koji bi ostali nakon sudara.

Za bolju predodžbu o važnsoti cijelog znanstvenog istraživanja, pogledajte priloženi video.

Autor:I. J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.