VIDEO: Andromeda i Mliječna staza spojit će se u golemom, milijardama godina dugom sudaru

Autor: M.S.

Do dodira dvije galaksije će, prema mjerenjima NASA-e, doći tek za četiri milijarde godina. A i šteta ne bi trebala biti prevelika. Polako će se izmijeniti karte obje galaksije, ali će većina zvijezda i zvjezdanih sustava preživjeti.

NASA-ini astronomi sada mogu predvidjeti, kako objavljuje američka svemirska agencija, za koliko će godina doći do kolizije Mliječne staze i naše susjedne galaksije, Andromede. To će se dogoditi za četiri milijarde godina, te vas taj sudar ne bi trebao previše zabrinjavati.

Tijekom sudara, Mliječna staza bi se trebala bitno promijeniti, ali bi zemlja i Sunčev sustav, ako požive još četiri milijarde godina, trebali ostati netaknuti.

– Nakon gotovo stoljeća nagađanja o budućnosti Andromede i Mliječne staze, napokon imamo jasnu sliku o tome kako će se događaji odvijati narednih milijardi godina – rekao je Sangmo Tony Sohn, jedan od astronoma pri Znanstvenom institutu svemirskog teleskopa u Baltimoreu.

Naime, kretanje Andromede, odnosno Mliječne staze jedne prema drugoj, uočeno je analizom dugogodišnjih snimaka svemirskog teleskopa Hubble. Trenutačno, Andromeda je 2.5 milijuna svjetlosnih godina udaljena od naše galaksije. Nakon dodira galaksija za četiri milijardi godina, trebat će još dvije milijarde da se potpuno spoje i zajedno preoblikuju u jednu eliptičnu galaksiju.

NASA-ini astronomi pretpostavljaju i da nema rizika od sudara zvijezda unutar jedne i druge galaksije, pošto su predaleko jedne od drugih. Ipak, s obzirom na nastanak nove galaktičke jezgre i gravitacijska kolebanja, većina zvijezda, odnosno zvjezdanih sustava, bit će porazbacani i razmješteni. Sunčev sustav, primjerice, trebao bi biti odbačen daleko od galaktičke jezgre.

Također, Andromedi, koju astronomi nazivaju i galaksijom M31, mogla bi se pridružiti i susjedna manja galaksija, Triangulum, odnosno M33. Nije utvrđeno hoće li se dvije udaljene galaksije spojiti prije sudara Andromede i Mliječne staze, ili poslije.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.