Vanzemaljce ćemo upoznati uskoro, a jedino pitanje je hoćemo li završiti kao indijanci nakon Kolumba

Autor: K.K.

Koliko smo dobro pripremljeni? Jesmo li razmislili o tome kako da im priđemo? Trebamo li ih staviti u zoološki vrt, pojesti ih, ili poslati vojsku koja bi im donijela demokraciju? Znanstvenici očekuju da ćemo pronaći znakove inteligentnog života vrlo brzo.

Najnovije znanstveno predviđanje sugerira kako bi bliske susrete s izvanzemaljskim oblicima života mogli imati još ovo stoljeće. Vijest je to od koje bi tipovima kao što je Steven Spielberg mogli zasjati dolari u očima, no britanski fizičari poručuju kako upozorenje nije upućeno Hollywoodu, već svjetskim vladama koje bi se za izvanzemaljski susret trebale pripremati – odmah.

– Očekujem da ćemo pronaći znakove života negdje drugdje, možda čak i inteligentnog života, u narednom stoljeću – izjavila je Jocelyn Bell Burnell govoreći na Euroscience Open Forumu u Dublinu.

Koliko smo dobro pripremljeni? Jesmo li razmislili o tome kako da im priđemo? Trebamo li ih staviti u zoološki vrt, pojesti ih, ili poslati vojsku koja bi im donijela demokraciju?

Gospođa Bell Burnell mišljenja je kako ćemo izvanzemaljski život najvjerojatnije pronaći na stjenovitim planetama s ugljičnim dioksidom i ozonom u atmosferi.

– Ukoliko ‘tamo negdje’ postoji vanzemaljski život, moramo se zapitati i hoćemo li se upoznati s njime, ili ne. Pitanje je i kome prvo javiti da smo pronašli ‘aliene’? Novinarima? Premijeru? Papi? Trebali bi o svemu tome odmah razmisliti – rekla je gospođa Bell Burnell, inače profesorica na sveučilištu Oxford, dodavši da bi i nakon prvog kontakta prošla desetljeća dok bi uspostavili normalan razgovor sa Zemlje preko radija ili lasera.

– Ništa ne putuje brže od svjetlosti. Stoga bi za razgovor samo u jednom smjeru trebalo barem 50 godina – dodala je profesorica Burnell.

Znanstvenici su podijeljeni u razmišljanju oko toga trebamo li zaista ‘oglašavati’ našu prisutnost na Zemlji i dijeliti ju s bićima koja dolaze iz ‘dalekog svemira’. Brojni znanstvenici boje se neprijateljski raspoloženih vanzemaljaca i invazije na naš planet, dok drugi smatraju kako bi svakako morali ‘upoznati nekoga’ i prestati živjeti u samoći.




Skeptičan je i veliki Stephen Hawking bojeći se kako bi vanzemaljci mogli napasti Zemlju zbog njenih resursa.

– Trebamo samo pogledati sebe same i vidjeti kako se inteligentan život može razviti u nešto što ne želimo susresti. Ukoliko nas vanzemaljci doista i posjete, ishod bi mogao biti kao kada je Kolumbo došao u Ameriku. Priznat ćete, njegov dolazak nije bio baš sjajan za Indijance – zaključio je Hawking.




Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.