U Oortovom oblaku se skriva najveći planet u Sunčevom sustavu?

Autor: P.R.

Činjenica da je planet tolike veličine do sada ostao nepoznat opravdava se njegovom velikom udaljenošću od naše zvijezde koja je i do tisuću puta veća od udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Znanstvenici vjeruju da se u udaljenim dijelovima Sunčevog nalazi planeta čija je masa i do četiri puta veće od Jupiterove.

Činjenica da je planet tolike veličine do sada ostao nepoznat opravdava se njegovom velikom udaljenošću od naše zvijezde koja je i do tisuću puta veća od udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Podaci koji dokazuju postojanje Tyche, plinovitog diva u ‘Oortovom oblaku’ u udaljenim svemirskim bespućima javnosti bi trebali postati poznati krajem ove godine iako već postojanje nagađanja da je NASA pomoću svog teleskopa Wise pribavila dokaze.

Profesor Daniel Whitemire sa Sveučilišta u Louisiani vjeruje da se postojanost Tyche-a može dokazati za dvije godine.

– Vjerujem da se planet sastoji od vodika i helija s atmosferom sličnoj Jupiterovoj odnosno da je planet opasan prstenjem i skriven oblacima. Može se za očekivati da ima i nekoliko satelita, poput svih jako udaljenih planeta – rekao je profesor Whitemire.

Također, profesor smatra da će planet zbog svoje veličine zadržati temperaturu nastalu prilikom svoje formacije što znači da će ona biti viša od temperature ostalih planeta u zabačenom dijelu svemira, primjerice od Plutona koji bilježi – 73 stupnja.

Ukoliko se dokaže postojanje devetog, prema svemu sudeći najvećeg planeta u Sunčevom sustavu, njegovo ime će morati odobriti Međunarodna astronomska unija.
Planet se trenutačno zove Tyche po grčkoj božici koja uređuje sudbine gradova, no to je ime neće moći zadržati.
Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.