fbpx

TRI SAVJETA: Saznajte kako sigurno promatrati pomrčinu Sunca

Autor: I.Galešić

NASA donosi tri savjeta za sigurno gledanje pomrčine.

Pomrčina u Hrvatskoj započinje oko 09:30 sati, maksimum će se dogoditi oko 10:30 sati, a završetak pomrčine biti će oko 11:30 sati po lokalnom vremenu. No, sjetite se, ako želite uživati u ovom fenomenu, morate se adekvatno opremiti. Golim okom, dalekozorom ili običnim teleskopom riskirate zdravlje vaših očiju.

NASA donosi tri savjeta za sigurno gledanje pomrčine:

1. Projekcija


Najjeftiniji i najsigurniji način gledanja pomrčine Sunca je njegova projekcija. Napravite rupu u kartonu i držite ga između sunca i ‘ekrana’ (ogromnog bijelog papira i sl.) i na ‘ekranu’ će se vidjeti pomrčina.

2. Filteri

Sunce se smije gledati izravno samo pomoću filtera dizajniranih specifično za tu svrhu. Ti filteri imaju tanak sloj aluminija, kroma ili srebra na površini. Jedan od pristupačnijih je staklo za varioca. Ako kroz staklo vidite pejzaž, ono nije sigurno. Koristite isključivo filtere za koje ste sigurni da se kroz njih može gledati sunce. Kolor film, nesrebrni crno bijeli film, film za rentgen, zatamnjeno staklo, fotografski ND i CPL filteri NISU SIGURNI za promatranje Sunca.

3. Teleskop sa filterom

Možete kupiti svoj, ali jeftinija opcija je otići na promatranje sa lokalnim Astronomskim klubom.
Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.