Tajne izgubljene gradnje: Ni Inke ne znaju kako je sagrađen Puma Punku, savršenstvo kamenih blokova je prastara tajna (VIDEO)

Autor: T. Pšenko

Analizom tehnike gradnje doznalo se jedino da je korištena posebna tehnika koja prvo uključuje rezanje kamenja, a zatim slaganje i ispreplitanje u tri dimenzije. Konačni je rezultat nikada otkrivena tajna.

 

Puma Punku predstavlja jednu od četiri konstrukcije u drevnom gradu Tiwanaku starih Inka u Južnoj Americi. Kamene konstrukcije koje se ondje nalaze navodno su starije od piramida, otprilike 15 000 godina. Povijest Puma Punke nepoznata je i samim Inkama pa su tako tajne građenja savršeno spojenih kamenih blokova ostale vječno neotkriven misterij. Blokovi ne odaju nikakve tragove klesanja, a preciznost njihova poklapanja gotovo je idealna. Nepoznato je kakav su alat koristili.

Danas je Puma Punku poznato pred-kolumbijsko arheološko nalazište u zapadnoj Boliviji, zapravo čini dio ogromnog kompleksa hramova grada Tiwanakua. Gledano u cjelini, primjer je monumentalnosti koja nadmašuje i Astečke hramove. Po jedan kameni blok teži je i od tone, posve čiste površine bez ikakvih znakova koji bi danas poslužili kao nekakav trag. Vjeruje se da su kamene gromade dovezene iz kamenoloma koji se nalazi na udaljenosti od više 80 kilometara. Nepoznato je i kako su ih do mjesta dopremili s obzirom na to da primjerico konj tada još niej bila pripitomljena životinja u Americi. Analizom tehnike gradnje doznalo se jedino da je korištena posebna tehnika koja prvo uključuje rezanje kamenja, a zatim slaganje i ispreplitanje u tri dimenzije. Konačni je rezultat nikada otkrivena tajna.

 

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.