Sve snažniji kibernetički napadi odnose milijune dolara

Autor: Hina/ A. R.

Dio napadača su aktivisti, kriminalne skupine koje se bave iznudom ili pokušavaju zamaskirati bankovne i druge krađe, zatim države koje tako napadaju neprijateljske države, no dio napadača su i tinejdžeri koji se pubertetski dokazuju.

Moćni kibernetički napadi kojima se ruše web stranice ili se blokiraju serveri ogromnim količinama podataka, zadnja su generacija napada na internetu koji odnose milijune dolara i preopterećuju internet te postaju opasnije od krađa osobnih podataka ili intelektualnog vlasništva, kažu stručnjaci.

Iako se akcije zaraženim računalima već dugo koriste, posljednjih su tjedana takvi napadi posebno teški. Prema tvrtki za sigurnost na internetu Cloudflare, 10. veljače zabilježen je dosad najteži napad u kojem je s gotovo 400 gigabajta u sekundi napadnuta stranica Spamhaus koja se bori protiv neželjenih e-mailova i koju su nepoznati počinitelji pokušavali srušiti. Taj je napad bio 30 posto jači od bilo kojeg dokumentiranog u 2013.

Sljedeći dan napadnuta je stranica virtualne valute Bitcoin koja kraće vrijeme nije mogla prihvaćati uplate, a 20. veljače tvrtka za registraciju na internetu Namecheap pretrpjela je istodobni napad na svojih 300 webstranica. Tvrtka bit.ly, koja osigurava skraćene internetske adrese, istog mjeseca nakratko je izbačena iz stroja. Društvena mreža Meetup.com u ponedjeljak je objavila kako su hakeri srušili njezinu stranicu na nekoliko dana i tražili otkupninu od 300 dolara da prekinu s napadima, no tvrtka je to odbila.

Stručnjaci kažu da su ruski hakeri napadali Estoniju 2007. te Gruziju tijekom njezina kratkog sukoba s Rusijom 2008., a sad se bilježe rušenja stranica ukrajinskih vlasti.

Prema izvješću tvrtke za internetsku sigurnost Prolexic, napadi su u 2013. porasli 32 posto, a prema Ponemon institutu za sigurnost na internetu ti napadi odgovorni su za 18 posto prekida opskrbe strujom u američkim podatkovnim centrima. Prosječni gubitak koji nanese svaki prekid opskrbe strujom je 630.000 dolara. Na prvom mjestu uzroka su tehničke i ljudske pogreške, a kibernetički napadi pomaknuli su vremenske nepogode s trećeg na četvrto mjesto.

“Radi se zapravo o igri mačke i miša”, kaže Jag Bains iz tvrtke DOSarrest koja pruža zaštitu na internetu privatnim i državnim web stranicama. “Želio bih reći da smo u prednosti, ali mislim da to nije istina”.

Osim što su napadi opsežniji, sve su sofisticiraniji i ciljaju najranjivije dijelove internetskih stranica, pa su tako i manji napadi puno učinkovitiji.




Među žrtvama napada ovoga mjeseca bili su i američki FBI, Royal Bank of Scotland i nekoliko velikih američkih banaka za koje se vjeruje da su bile mete iranskih napada.

Prema podacima Prolexica u posljednjem kvartalu 2013. najviše je napada bilo iz SAD-a, Kine, Tajlanda, Britanije i Južne Koreje. Ta tvrtka kaže i kako je sve više napada na pametne telefone, posebno one koje koriste operativni sustav Google Android.

Golem broj napada znači i da se dio napadača nikad neće otkriti. Donedavno su napadi “zatrpavanjem” doživljavani kao manja prijetnja na internetu od krađe osobnih podataka ili prodaje piratskih kopija. No, to se brzo mijenja. Napadi velikih razmjera sada se događaju nekoliko puta mjesečno i tako su kompleksni da ih automatizirani programi za obranu ne mogu svladati. Mogu usporiti internet i na prostoru cijelih kontinenata.




Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.