Stephen Hawking: Putovanje kroz vrijeme je moguće, ali samo unaprijed

Autor: A.Ba.

Kretanje unatrag bi prekršilo osnovni zakon koji govori da uzrok dolazi prije posljedice, objašnjava Hawking.

Astrofizičar Stephen Hawking vjeruje kako je putovanje kroz vrijeme moguće i nije mu neugodno. Naime, slavni Hawking sada već drugi put u dva tjedna u javnost izlazi sa za jednog znanstvenika vrlo kontroverznim stajalištem za koje kaže da je nekada smatrano znanstvenom herezom. Podsjetimo samo kako je nedavno izjavio da vjeruje u postojanje izvanzemaljaca.

Ipak, kao i tada, i sada je postavio određene uvjete da bi takvo nešto bilo moguće: za putovanje kroz vrijeme potrebni su ultra brzi svemirski brodovi i moguće je samo putovati unaprijed.

Upucati prošlog sebe

Tako Hawking kaže da bi ljudska bića mogla proputovati milijunima godina u budućnost i ponovno nastaniti svoj razoreni planet. Jednom kada se izrade svemirski brodovi, oni će letjeti brže od svjetlosti, a jedan dan na brodu bio bi ekvivalentan jednoj godini na Zemlji, kaže Hawking.

I tako misli jer, prema Einsteinu, kako objekti ubrzavaju kroz svemir, vrijeme se oko njih usporava. To opet znači kako se ta teorija može primijeniti samo na kretanje unaprijed. Kretanje unatrag bi prekršilo osnovni zakon koji govori da uzrok dolazi prije posljedice, objašnjava Hawking, pa bi tako osoba primjerice mogla upucati svog prošlog sebe.

Vjerujem da stvari ne mogu same sebe napraviti nemogućima – kaže Hawking.

Švicarski CERN potvrdio teoriju
Kada bi se svemirski brodovi približili brzini svjetlosti, njihova bi posada počela preskakati godine svakodnevno čime bi ljudske vrsta dobila priliku za novi početak. Za to bi bilo potrebno šest godina putovanja punim pogonom samo da bi se dosegla potrebna brzina.

Brian Cox, profesor na Sveučilištu u Manchesteru kazao je kako je Hawkingova teorija pronašla utemeljenje u eksperimentima u švicarskom CERN-u.

Da sam vanzemaljac, ne bih nas želio sresti
Autor:A.Ba.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.