SPUŠTANJE NA KOMET: Ekranizacija sudbonosnog puta kometa pred očima javnosti

Autor: A. Dogan

Spuštanjem na komet na Zemlju će slati dragocjene informacije o samim počecima sunčeva sustava.

Uspješno spuštanje lendera Philae na komet 67P/Churyumov–Gerasimenko pro­šlog tjedna u sklopu misije Rosetta vrhunac je istraživanja i projekta razvijanog nekoliko desetljeća.

Discovery Science u utorak, 18. studenog od 22 sata donosi specijalnu emisiju o revolucionarnoj svemirskoj misiji “Spuštanje na komet: misija Ro­setta” koja prati dva mala objekta u dalekom svemiru, letjelicu Rosettu i njezinu sondu/lender Philae na njihovom povijesnom putovanju do kometa. Spuštanjem na komet na Zemlju će slati dragocjene informacije o samim počecima sunčeva sustava.

Svjedočili smo prolascima kometa, ulovili njihovu prašinu, promatrali sudbonos­ni put kometa ISON ka suncu, pa čak i namjerno poslali letjelicu vrijednu miliju­ne dolara u sudar s kometom, ali nikada do sada znanstvenici nisu pokušali sle­tjeti na komet.

 

 

Autor:A. Dogan
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.