fbpx

Samo 78 posto djece između 12 i 16 godina ide u školu

Autor: hina

'Indeks jednakosti' porastao je s 95 na 98 školovanih djevojčica na 100 dječaka. Zapravo, djevojčice čine dvije trećine "nove djece" u sustavu školovanja u deset zadnjih godina.

U deset godina smanjene su nejednakosti između muškaraca i žena u pristupu obrazovanju, ali je napredak sporiji u zapošljavanju, ističe Boston consulting group u studiji objavljenoj u povodu Foruma žena u francuskom gradu Deauvilleu.

Po toj studiji u zadnjih deset godina u dobnom rasponu od šest do jedanaest godina svijet se približio cilju univerzalnog školovanja: 91 posto prosječno, u usporedbi s 86 posto prije deset godina.

“Indeks jednakosti” porastao je s 95 na 98 školovanih djevojčica na 100 dječaka.


Zapravo, djevojčice čine dvije trećine “nove djece” u sustavu školovanja u deset zadnjih godina.

Znatniji napredak, međutim, tek treba ostvariti u srednjoškolskom obrazovanju: samo 78 posto djece između 12 i 16 godina ide u školu, a djevojčice su ondje malo manje prisutne od dječaka.

Napredak u zapošljavanju žena i muškaraca je također postignut, no usporen je zbog krize, navodi studija. Udio žena u aktivnoj populaciji porastao je s 54 posto u 2000. na 57 posto u 2012. godini. Međutim, opao je u tri zemlje: Indiji s 36 na 30 posto; u Kini sa 77 na 70 posto, a u Sjedinjenim Državama sa 70 na 67 posto.

Kao i prije deset godina, u sektoru tehnologija IT muškarci i dalje vode, navodi studija.

Žene napreduju u sektoru poduzetništva pa je u 2011., 41 posto žena radilo samostalno u odnosu na 35 posto u 2004.

“Uz primjerene mjere poticanja ženskog poduzetništva, broj žena poduzetnica mogao bi narasti na 53 milijuna do 2025. i stvoriti 28 milijuna radnih mjesta u svijetu”, navodi Agnes Audier iz Boston consulting group.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.