Prvo koitus, a potom bespoštedna borba spermija

Autor: dnevno.hr

Znanstvenici sa sveučilišta iz Zapadne Australije i Danske pruočavali su procese seksualne selekcije kod insekata i došli do zaključka da 'mužjaci koriste svoje sjeme kako bi naškodili spermi suparnika'.

Ženke pčela i nekih vrsta mrava pare se jedanput u životu pri čemu prikupljaju sjeme više mužjaka i pohranjuju ga u dovoljnim količinama kako bi ga mogle koristiti za oplodnju jajašaca tokom cijelog života. Problem je u tome što sjeme jednog mužjaka ubija sjeme drugog.

Znanstvenici sa sveučilišta iz Zapadne Australije i Danske proučavali su procese seksualne selekcije kod insekata i došli do zaključka da ‘mužjaci koriste svoje sjeme kako bi naškodili spermi suparnika’. U istraživanju spojili su sjeme mužjaka iste vrste, pri čemu je sperma jednog mužjaka za 15 minuta uništila više od 50 posto sperme drugog.


Kao obrambeni mehanizam, ženke pčela razvile su posebne žlijezde čiji sekret služi kao ‘mirotvorac’ u ratovima sperme. One mogu kontrolirati vrijeme borbe za prevlast najjačeg sjemena i tako osigurati zalihu sperme potrebne za oplodnju jajašca.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.