Prvi put u povijesti poslana sonda na komet – istražit će kako je nastao Sunčev sustav!

Autor: s. nujić

Oko 1,3 milijarde eura vrijedna misija Rosetta pokrenuta je 2004. godine kako bi se istražio komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko kojeg su 1969. godine otkrili ruski astronomi KlimČurjumov i SvetlanaIvanova.

Sonda Philea sletjela je na površinu kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko u 17:05 po našem vremenu. U kontrolnoj sobi Europske svemirske agencije, u njemačkom Darmstadtu, prolomio se aplauz dok su znanstvenici i inžinjeri čestitali jedni drugima.

“Ovo je velik korak za ljudsku civilizaciju”, izjavio je Jean-Jacques Dordain, generalni direktor ESA-e.

Odmah poslije uspješnog slijetanja, Stephan Ulamec, vođa tima zaduženog za uspješno prizemljenje sonde, ushićeno je objavio: “Philae razgovara s nama… mi smo na kometu”.

Oko 1,3 milijarde eura vrijedna misija Rosetta pokrenuta je 2004. godine kako bi se istražio komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko kojeg su 1969. godine otkrili ruski astronomi KlimČurjumov i SvetlanaIvanova.

Komet, koga mnogi nazivaju i Čuri, jest nebesko tijelo s periodom ophodnje oko Sunca od 6,44 godine.

Komet je nebesko tijelo koja se nalazi u eliptičnoj putanji oko Sunca. Dolaze iz najudaljenijih i najhladnijih područja Sunčevog sustava. Tamo su odbačeni gravitacijom divovskih planeta kada je Sunčev sustav tek nastajao.

Znanstvenici smatraju da su kometi su neka vrsta zamrznute vremenske kapsule onih uvjeta koji su postojali prilikom stvaranja Sunčeva sustava prije oko 4,5 milijardi godina Znanstvenici FredHoyle i ChandraWickramasinghe, pak, sedamdesetih su godina lansirali Teoriju panspermija prema kojoj su kometi na Zemlju donijeli “sastojke života”.




Misija Rosetta dobila je ime prema rosetskom kamenu pronađenom 1799.godine u egipatskom gradu Rashid. Pomoću tog kamena Jean-Francois Champollion dešifirirao je hijeroglife, a svemirska će Rosetta znanstvenicima pomoći da odgonetnu tajnu nastanka Sunčeva sustava.

Autor:s. nujić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.