fbpx

PRONAĐENA ATLANTIDA? Znanstvenici nikad nisu naišli na nešto slično, krajolik je star 56 milijuna godina!

Autor: T. Pšenko

"Ovaj pronalazak dokazuje da je grad Gela samo stoljeće nakon osnutka (689 pr. Kr). bio bogat grad s obrtničkim radionicama specijaliziranim za proizvodnju čuvenih artefakata", zaključio je Tusa.

Je li tajanstveni otok Atlantida bio stvaran ili ne te je li doista nestao, stručnjaci još nisu otkrili, no nagađanja ne jenjavaju. Osim toga, o Atlantidi se pisalo još u vrijeme Platona koji je prvi put i spomenuo to mistično mjesto.

Naime, znanstvenici su nedavno u dubinama oceana naišli na krajolik star 56 milijuna godina, što je odmah povuklo za sobom ideju nestale Atlantide. Jedan od dokaza koji podupiru potencijalu tezu o postojanju tog otoka odražava se u nalazištu koje se prostire tristotinjak metara od obale sicilijskog grada Gela. Ondje su podvodni arheolozi pronašli 39 metalnih poluga za koje smatraju da je orihalk, metal koji je nakon zlata nekada navodno bio najcjenjeniji na Atlantidi i koji se jednako tako navodno nalazio diljem tog mjesta. Znanstvenici su spomenute poluge pronašli u olupini trgovačkog broda koji je potopljen prije 2600 godina. Radi se o petoj olupini drevnoga broda nedaleko od obale talijanskoga Gela. Prema mišljenju znanstvenika, taj je brod prevozio teret iz Grčke ili iz Male Azije, a potopljen je uslijed olujnoga nevremena. Arheolog Sebastiano Tusa ističe da je pronađeni metal upravo orihalk s obzirom na to da je analiza pokazala da rijec o leguri bakra i cinka te tragovima nikla. olova i željeza koji su glavni sastojci tog drevnog metala.
“Ništa slično do sada nije pronađeno. Za orihalk znamo iz drevnih zapisa”, izjavio je profesor Tusa za Discovery News te dodao:

“Ovaj pronalazak dokazuje da je grad Gela samo stoljeće nakon osnutka (689 pr. Kr). bio bogat grad s obrtničkim radionicama specijaliziranim za proizvodnju čuvenih artefakata”, zaključio je Tusa.
Ipak, neki se stručnjaci ne slažu oko sastava mitskog metala. Jedan od njih je fizičar i bivši profesor na Sveučilištu u Rio De Janeiru, Enrico Mattievich, a on tvrdi da je orihalk metal koji potječe iz chavinske civilizacije koja je nastala u peruanskim Andama oko 1200 godine pr. Kr. Mattievich ističe da je orihalk legura bakra, zlata i srebra te da metal pronađen kod Gela nije pravi orihal pa prema tome nema ni veze s Atlantidom.


Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.