fbpx

Privatne kompanije grabe velikim koracima u svemir

Autor: I.J.

SpaceX je nedavno u svemir lansirao svoju kapsulu Dragon koja je uspješno doputovala do Međunarodne svemirske postaje. Riječ je o prvoj privatnoj kompaniji koja je poslala u svemir svoju letjelicu, a prava utrka u privatnim aranžmanima se tek očekuje.

Lansiranje privatne letjelice u svemir je zaokupilo pažnju medija, no to nije jedina sličan program koji je u tijeku. Osim SpaceX organizacije, koja je prema Međunarodnoj svemirskoj postaji poslala svoju kapsulu Dragon, Sierra Nevada Corporation radi na letjelici Dream Chaser, koja će se, slično kao umirovljeni NASA-ini raketoplani, moći višestruko koristiti.

Kompanija SpaceX se javno pohvalila prije koji dan da je sklopila prvi ugovor za svoju letjelicu Falcon Heavy, koja je još u razvojnoj fazi. Riječ je o najvećoj raketi od vremena Saturn V koja je svojedobno lansirala astronaute na Mjesec. Falcon Heavy je zapravo trostruka Falcon 9 raketa na kojoj je SpaceX lansirao kapsulu Dragon. Falcon Heavy može ponijeti oko 53 tone tereta u Zemljinu orbitu, a proizvođač planira letjelicu konstruirati tako da se svi dijelovi koji se odvajaju po pojedinim fazama leta mogu ponovno koristiti. To bi dodatno smanjilo cijenu letova i troškove najma letjelice.

Budući planovi SpaceX-a


Kopanija s kojom je SpaceX potpisao ugovor je Intelsat, svjetski lider u proizvodnji satelita, pa takav ugovor daje programima SpaceX-a na težini. Intelsat je 1964. godine osnovalo 11 zemalja koje su surađivale na izgradnji komunikacijske mreže u geosinkronoj orbiti. Broj zemalja uključenih u program je s vremenom prerastao stotinu, a kompanija je naposljetku 2001. godine privatizirana. No, nijedna kompanija nije spomenula kakav će satelit poletjeti na raketi Falcon Heavy, piše ArsTechnica.

U međuvremenu, kapsula Dragon je završila svoju misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji i uputila se prema Zemlji. Kapsula se može ponovno koristiti, pa će je nakon prizemljenja u Tihom oceanu dopremiti u sjedište SpaceX-a, gdje će joj staviti novi toplinski štit i ponovno pripremiti za odlazak u svemir. Na Zemlju bi sa sobom trebala donijeti neke dijelove s Međunarodne svemirske postaje i podatke provedenih ispitivanja, a iz SpaceX-a poručuju da namjeravaju do 2015. godine namjeravaju obaviti 20 sličnih letova, prije nego do kraja iste godine pošalju prvu kapsulu Dragon u svemir s ljudskom posadom.

Dream Chaser nastao na NASA-inom modelu

Dok je sva pažnja usmjerena na SpaceX i Dragon, Sierra Nevada Corporation obavlja testiranja na svojoj letjelici Dream Chaser. Letjelica je već uspješno prošla kroz niz testnih faza koje je NASA propisala, a očekuje se da bi uskoro trebala završiti sa svih 18. Prema razvojnim planovima, očekuje se da bi do kraja ove godine Dream Cheaser trebao krenuti u fazu testiranja koja uključuje samostalne letove. Dream Chaser je letjelica koja će se moći više puta slati u svemir, a riječ je o reinkarnaciji NASA-inog HL-20. Prema svemiru bi trebala letjeti na hibridnom raketnom sustavu i sa daleko suvremenijom elektronikom.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.