PRASTARA TAJNA AMENHOTEPA: Znanstvenici otkrili ogroman kip na ulasku u Hram faraona!

Autor: T. Pšenko

Otkriven kip ovog egipatskog faraona oduzima dah svojom veličanstvenošću. Rekonstruiran je od 89 ogromnih kamenih blokova.

Sredinom je prosinca u Luksoru otkriven kip faraona koji je Egiptom vladao prije gotovo 3000 godina, inače djeda slavnog Tutankamona.

Riječ je o kipu visokom gotovo trinaest metara i teškom 110 tona, koja se nalazi pored još četiri Amenhotepova kipa na ulazu u Hram faraona na zapadnoj obali Nila. Amenhotep III. prikazan je u stajaćem položaju, a napravljen je od obojenog kvarcita. Taj je kip svojedobno srušen uslijed potresa prije 3200 godina.

Stručan tim arheologa u studenom 2014. prikupio je 89 kamenih blokova na koje se kip raspao. Rekonstruirali su ga, a proteklog je vikenda prvi put prikazan javnosti, javlja CNN.

Amenhotep III. naslijedio je carstvo u svojoj dvanaestoj godini života, vladao je od 1390. do 1352. godine.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.