fbpx

POTPUNI MRAK! Slijedi nam NAJVEĆA POMRČINA u posljednjih 16 godina!

Autor: I.Galešić

Posljednja velika pomrčina Sunca dogodila se 11. kolovoza 1999. godine. Iznad naših krajeva tada je iznosila čak 90 posto.

U ožujku, dvadeseti dan na Zemlji će se zamijeniti dan za noć. Pomrčina Sunca koja će nastati mogla bi nad dijelovima Europe zamračiti čak 90 posto sunčeve svjetlosti. Bit će to najveća pomrčina u posljednjih 16 godina. Pomrčina počinje u petak 20. ožujka u 9.45, a traje do 11.41 sati.
Potpunu pomrčinu vidjet će samo stanovnici sjeverne Skandinavije i Farskih otoka, a trajat će dvije minute.

Hrvatska neće tapkati u potpunom mraku, Mjesec će prekriti tek 50 posto Sunca. No, prizor će zasigurno biti spektakularan. 
Djelomična pomrčina bit će vidljiva diljem Europe, Sjeverne Afrike i Rusije, a prolazak Mjeseca između Zemlje i Sunca trajat će oko 90 minuta.

Posljednja velika pomrčina Sunca dogodila se 11. kolovoza 1999. godine. Iznad naših krajeva tada je iznosila čak 90 posto.


Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce. Mjesec je tada u fazi mlađaka, a Sunce se može nalaziti do 16,5° s jedne ili druge strane uzlaznog ili silaznoga Mjesečeva čvora. Luk od 33° pokraj čvora Sunce prolazi za 34 dana, a Mjesec tada može dva puta doći u fazu mlađaka (svakih 29.53 dana). U jednoj godini moraju biti barem dvije pomrčine Sunca, a najviše ih može biti pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta krajem prosinca. Linija čvorova zakreće se retrogradno za 19,3° godišnje, pa Sunce kroz isti čvor prolazi nakon 346.62 dana (eklipsna ili drakonistička godina).

Pomrčina Sunca može biti potpuna (totalna), prstenasta (anularna), djelomična (parcijalna) i hibridna (kada se u središnjoj fazi pomrčine zapaža kao potpuna, a izvan središnje faze kao prstenasta).

Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.