Posljednje pripreme za ‘susret s Bogom’

Autor: G.R.

Možemo se okladiti, u slijedećih par dana doći će do nekih novih, senzacionalnih znanstvenih otkrića.

U utorak poslijepodne znanstvenici iz Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) pokušat će postići sudar čestica pri razini energije od sedam TeV-a (tera elektronvolta). Za one manje upućene u tera elektronvolte, ljudi iz CERN pokušat će na taj način simulirati rađanje svemira, odnosno ‘Big Bang’. Znanost se nada da će pomoću pet milijardi funti vrijednog stroja, zvanog Large Hadron Collider (LHC), uspjeti dokazati postojanje ‘crne tvari’. Rekonstrukcija 13,7 milijardi godina starog događaja, trajat će između nekoliko sati i nekoliko dana, a odvijat će se u 27-kilometarskom tunelu, gotovo sto metara ispod francusko-švicarske granice.

Spektakularan kvar


LHC je prvi put pokrenut u rujnu 2008. godine, ali samo devet dana kasnije stroj je doživio spektakularan kvar, nakon kojeg su znanstvenici morali zamijeniti čak 53 supravodljiva magneta, od kojih su neki bili dugački i preko 15 metara. Originalno je dizajniran da postigne sudar čestica pri razini energije od 14 TeV-a, ali zbog mogućnosti kvara još uvijek radi samo s polovicom kapaciteta. Ovakvi pokusi nisu novost za mudre glave unutar CERN-a, jer su prošloga rujna uspjeli postići sudar čestica pri razini od 2,36 TeV-a, čime su nadmašili konkurenciju iz Chicaga.

Potraga za činjenicama

Za znanstvenike CERN-a ovo je novi početak, jer će konačno moći isprobati svoj proizvod u praksi, a ne kao do sada, na kompjuterskim simulacijama. Britanski znanstvenik pri CERN-u, David Wardrope, izjavio je za medije kako je konačno došao kraj jednom dugom iščekivanju.

Sve drugo sada je stavljeno na čekanje i svi smo nestrpljivi saznati neke stvarne podatke. Za sad sve funkcionira besprijekorno. Spremite se za malo prave znanosti – izjavio je Wardrope. Njegov kolega sa Sveučilišta u Manchesteru, Jeff Forshaw, kaže da su fizičari diljem svijeta godinama čekali na ovaj trenutak.

– Lako je sanjariti o teorijama, ali je teško sanjariti o teorijama koje su točne. LHC će nam sutra pomoći otkloniti one pogrešne – kaže Forshaw, te dodaje kako je spreman uložiti pravo bogatstvo, na okladu da ćemo u slijedećih par dana doći do nekih novih senzacionalnih znanstvenih otkrića.

Više:

Još jedna odgoda Velikog praska
Znanstvenici korak bliže rekonstrukciji postanka svemira

Autor:G.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.