Peteru Lemkeu nagrada za istraživanja klime

Autor: hina

Osim znanstvenih otkrića, Lemke je donio i neke vrlo praktične zaključke, vrlo loši uvjeti nadzora polarnih regija potaknuli su ga da uspostavi novu mjernu tehnologiju na daljinsko satelitsko praćenje.

Bayerova zaklada za znanost i izobrazbu dodijelila je profesoru Peteru Lemkeu s Instituta “Alfred Wegener” za polarna i morska istraživanja (AWI) u Bremerhavenu nagradu za istraživanja klime u 2010., priopćila je danas ta zaklada.

Profesor Lemke dobio je priznanje za svoj rad i za inovativni doprinos u uspostavi odnosa između morskog leda i klime, istražuje teme koje su od javnog interesa zahvaljujući stalnoj raspravi o klimatskim promjenama, a na njemačkome istraživačkom ledolomcu “Polarstern” nekoliko je mjeseci sudjelovao u sedam polarnih ekspedicija od kojih je vodio njih pet.


Osim znanstvenih otkrića, Lemke je donio i neke vrlo praktične zaključke, vrlo loši uvjeti nadzora polarnih regija potaknuli su ga da uspostavi novu mjernu tehnologiju na daljinsko satelitsko praćenje. Tako je sudjelovao u timu znanstvenika koji su bili zaduženi za postavljanje satelita ESA “CryoSat”.

Zavidna karijera profesora

Profesor Peter Lemke rodio se prije 63 godine u gradu Soltau. Na Institutu “Alfred Wegener” za polarna i morska istraživanja radi od 2001., a trenutačno je voditelj Odsjeka za klimatske znanosti. Također je profesor fizike atmosfere i oceana na Institutu za fiziku okoliša Sveučilišta u Bremenu. U akademskoj karijeri proveo je jedno vrijeme na sveučilištima u Kielu, Princetonu u New Jerseyu u SAD-u, Institutu “Max Planck” za meteorologiju u Hamburgu, Sveučilištu u Hamburgu (diploma iz fizike, doktorat i poslijedoktorsko usavršavanje iz meteorologije) i na Slobodnome berlinskom sveučilištu (studij fizike i matematike).

Trenutačno radi na razvoju modela za analizu i predviđanje regionalnih klimatskih promjena. Nezaobilazna je njegova uloga u pripremi izvještaja o svjetskoj klimi Međunarodnog panela za klimatske promjene (IPCC) koji je 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. Godine 1991. Lemke je od Zaklade “Alfred Wegener” (sada “Geo Union”) dobio nagradu “Georgi” za polarnu meteorologiju. Godine 2005. imenovan je počasnim profesorom Kineske meteorološke službe.

Žestoka konkurencija

Nezavisno znanstveno vijeće sastavljeno od međunarodnih stručnjaka odabralo je pobjednika između 16 kandidata koje su nominirali predsjednici velikih europskih istraživačkih udruga. Bayerova nagrada za istraživanja klime ima nagradni fond od 50.000 eura.

To je prva međunarodna nagrada koju je osnovala tvrtka za inovativni doprinos fundamentalnom istraživanju klimatske znanosti. Lemke je druga osoba koja je dobila tu nagradu koja se počela dodjeljivati 2008. godine u sklopu Bayerova klimatskog programa, a uručuje se svake dvije godine.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.