fbpx

Ovih pet činjenica o vremenu promijenit će SVE što ste dosad znali! (VIDEO)

Autor: A. Pranjić

Želite da se vrijeme konačno uspori, pa da bolje koristite svoje dane? Pazite što želite! Možda vam se i ostvari!

Najtočniji sat na svijetu

Znanstvenici vrijeme mjere atomskim satovima. Najtočniji sat trenutno se nalazi u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju u Coloradu (SAD) i na osnovu vibracija atoma cezija mjeri vrijeme. I za 300 milijuna godina, on neće gubiti ni jednu sekundu. 


Gravitacijska dilatacija vremena

Gravitacija utječe na tijek vremena. Testovi Einsteinove teorije relativinosti pokazuju da, što je promatrač bliže izvoru gravitacije, kao što je Zemlja, vrijeme sporije teče. Sinkroniziranje atomskih satova na različitim nadmorskim visinama pokazuje, zapravo, različito vrijeme.

Zemlja prije vremena

Vrijeme, onakvo kako ga danas doživljavamo, nije uvijek postojalo. Prema Einsteinovoj teoriji relativnosti vrijeme počinje Velikim praskom prije oko 13,7 milijardi godina. Pošto su vrijeme i prostor povezani, nije moguće imati vrijeme bez kretanja. Veliki prasak tako je pokrenuo materiju iz jedne sićušne točke.

Zamislite to ovako: baš kao što ne možete otići sjevernije od Sjevernog pola, ne možete mjeriti vrijeme prije Velikog praska, piše Mashable.

Život u prošlosti
Prema neurologu Davidu Eagleman, svatko od nas živi oko 80 milisekundi u prošlosti! Naime, ljudski mozak ne doživljava trenutne događaje do dijelića sekunde nakon što se dogode. Tako se naš um usklađuje sa svijetom. Slika pljeskanja ruku stiže do našeg oka prije nego zvuk pljeskanja do našeg uha. Mozak na ovaj način sinkronizira ova dva događaja u jednu cjelinu.

Veliko usporavanje

Vrijeme na Zemlji se usporava. Zbog gravitacijskog djelovanja Mjeseca, sunčev dan se produžava za oko dvije milisekunde svakog stoljeća, pošto se Zemljina rotacija usporava.
Za oko 200 milijuna godina, dan će trajati 25 sati.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.