Otkrivena drevna ‘Vrata pakla’: Potvrda mitologije u jugozapadnoj Turskoj

Autor: Marko

Povijesni izvori su se tako još jednom pokazali kao relevantni, unatoč odmaku od mitologije. Drevni Hierapolis, grad legendarne kraljevine Frigije, pronađen je u ovom dijelu Turske i arheolozi su tražili 'otrovne pare', vodeći se mitološkom literaturom.

Ruševine u jugozapadnoj Turskoj koje su proteklih mjeseci pregledavali talijanski arheolozi otkrile su intrigantna 'Vrata pakla', poznatija pod mitskim nazivom 'Plutonova vrata', javljaju mediji. Ova špilja je kod drevnih civilizacija slavljena kao portal za podzemni svijet.

'Plutonova vrata' u Hierapolisu

Povijesni izvori su se tako još jednom pokazali kao relevantni, unatoč odmaku od mitologije. Drevni Hierapolis, grad legendarne kraljevine Frigije, pronađen je u ovom dijelu Turske i arheolozi su tražili 'otrovne pare', vodeći se mitološkom literaturom.

'Ovaj prostor je prepun pare, toliko maglovite i guste da se gotovo ni ne vidi pod. Svaka životinja koja uđe u prostorije odmah ugine', rekao je grčki geograf Strabo (63.pr.Kr.-24.) u jednom od spisa. 'Pustio sam vrapce, no čim su udahnuli, automatski su pali'.

Otrovne pare blokiraju ulazak

Na konferenciji održanoj u Istanbulu otkriće je objavio Francesco D'Andria, profesor klasične arheologije pri Sveučilištu u Salentu. Nakon značajnih arheoloških zahvata na Hierapolisu već je prije dvije godine otkrio i grob Svetog Filipa, jednog od dvanaest apostola. Ovih dana aktualizirano je pitanje nalazišta.

'Pronašli smo Plutonium rekonstruirajući rutu termalnog proljeća. I zaista, proljeća Pamukkale poznata po čuvenim bijelim sedrenim terasama dolaze iz ove špilje', izjavio je D'Andria za Discovery. Otkriven je i opis s posvetom bogovima Podzemnog svijeta, Plutonu i Koreu. Ostaci hrama, bazena i stepenica iznad špilje posve se slažu s opisima Plutoniuma.
Potvrda relevantnosti drevnih spisa

'Ljudi su s ovih stepenica promatrali svete rituale, ali nisu mogli pristupiti području i portalu. Samo svećenici su mogli stajati uz vrata', dodaje D'Andria. Smatra se kako je ovo čak i svojevrsni vid tadašnje turističke senzacije jer su hodočasnici dolazili svjedočiti smrtonosnim efektima same špilje dok su svećenici žrtvovali bikove Plutonu pod psihodelicima.

'Uvidjeli smo smrtonosne osobine špilje tijekom iskapanja. Ptice su ugibale dok su se približavale otvoru, i to pod djelovanjem ugljikovog dioksida i isparavanja', dovršava arheolog. Po legendi su samo Cibelini eunusi mogli ući kroz vrata pakla i ostati živi pri povratku, a smatra se kako su samo dobro kontrolirali disanje. 'Ovo je nevjerojatno otkriće jer potvrđuje informacije iz drevne literature', zaključuje Alister Filippini, istraživač Rimske povijesti na Sveučilištima u Palermu i Koelnu.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.