Otkriven genom tartufa koji će onemogućiti podvale

Autor: Hina/AFP

Oko 1.500 gena tartufa ima ključnu ulogu u rastu te gljive kao i u simbiozi s biljkom domaćinom s kojom tartuf vrši razmjene na molekularnoj razini.

Sekvencioniran je genom crnog tartufa perigord što će onemogućiti prijevare uz pomoć kartoteke genetskih otisaka koji potvrđuju zemljopisno podrijetlo tih gljiva, najavili su znanstvenici.

Tartuf (Tuber melansporum) stječe sve svoje odlike u kontaktu s korijenjem nekog drveća, poput hrastova, ističe se u priopćenju Nacionalnog instituta za agronomska istraživanja (INRA), čiji su znanstvenici sudjelovali u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Nature.


Istraživanje gena tijekom rasta crnog tartufa perigord ukazuju na procese koji pridonose aromama ‘crnog dijamanta’, čija cijena dosiže 850 eura za kg, na tržištima jugozapada Francuske.

Najčešće se zimski tartuf, manje intenzivne arome, ili kineski podvaljuju umjesto crnog tartufa.

Oko 1.500 gena tartufa ima ključnu ulogu u rastu te gljive kao i u simbiozi s biljkom domaćinom s kojom tartuf vrši razmjene na molekularnoj razini.

Sekvencioniranje je omogućilo identificiranje genetskih markera na cijelom genomu.

Kartoteka genetskih otisaka omogućuje tipiziranje geografskog podrijetla tartufa.

Autor:Hina/AFP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.