OČARAVAJUĆE: Pogledajte fotografiju Zemlje kakvu još niste imali priliku vidjeti! (FOTO/VIDEO)

Autor: T. Pšenko

Fotografiju NASA-e na svom je Twitter profilu objavio i američki predsjednik Barack Obama uz komentar: “Upravo sam vidio novu plavičastu fotografiju NASA-e. Lijep način da nas podsjeti da moramo zaštititi jedini planet koji imamo”.

Nakon više od četiri desetljeća, NASA je objavila prvu cjelovitu fotografiju Zemlje. Nova fotografija prikazuje Zemlju s udaljenosti od 1,6 milijuna kilometara, a uslikao ju je satelit DSCOVR (Deep space climate observatory) pomoću CHD kamere i teleskopa EPIC (Earth Polychromatic Imaging Camera). Na njoj se jasno uočavaju područja kopna i mora našeg planeta. NASA je od 1972. godine kada je lansirana fotografija koju je snimila svemirska letelica Apolo, objavljivala samo djelomične snimke Zemlje, napravljene sa znato kraćih udaljenosti.

U NASA-i ističu da teleskop EPIC može zabilježiti deset nijansi svjetlosti, od ultraljubičaste do infracrvene. Za objavljenu su fotografiju korišteni samo crveni, zeleni i plavi kanali svjetlosti, a njihovom je kombinacijom dobiven spektar boja koji je vidljiv ljudskom oku.

Adam Sabo, jedan od znanstvenika na projektu DSCOVR, izjavio je da je fotografija svojom kvalitetom nadmašila sva očekivanja te da se na njoj sada vide jasna obilježja poput pustinjskih dina i oblaka. Na taj je način dobiveno mnogo novih detalja koje znanstvenici mogu istraživati. Fotografiju NASA-e na svom je Twitter profilu objavio i američki predsjednik Barack Obama uz komentar: “Upravo sam vidio novu plavičastu fotografiju NASA-e. Lijep način da nas podsjeti da moramo zaštititi jedini planet koji imamo”.




Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.