twitter

Objavljena je zadnja Hawkingova knjiga: Genijalna je, a zaključak će vas iznenaditi

Autor: Dnevno.hr

Znanstvenik je radio na posljednjoj knjizi, kad ga je smrt preduhitrila. Njegova obitelj i kolege dovršili su je uz pomoć njegovih osobnih arhiva.

“Bog ne postoji” – zaključak je slavnog fizičara Stephena Hawkinga čija je posljednja knjiga objavljena prije nekoliko dana. Knjigu je dovršila obitelji slavnog fizičara nakon njegove smrti, a djelo navodno donosi odgovore na pitanja koja je Hawking najčešće primao tijekom života, piše CNN.

Kako dalje piše ovaj medij, nekoliko je zaključaka koji su izazvala velik interes javnosti, a jedan od njih je i Hawkingovo uvjerenje da nismo sami u svemiru. Fizičar je također govorio kako će umjetna inteligencija potući ljudsku, ali i da ne možemo isključiti mogućnost putovanja kroz vrijeme.

“Bog ne postoji. Nitko ne upravlja svemirom”, napisao je Hawking u izdanju “Kratki odgovori na velika pitanja”. “Stoljećima se vjerovalo kako su invalidi poput mene žrtve prokletstva za koje je odgovoran Bog. Ja preferiram misliti da se sve može objasniti na drugi način, uz pomoć zakona prirode”, rekao je.

Hawking, kojeg su inače smatrali jednim od najbriljantnijih znanstvenika generacije, umro je u ožujku ove godine u dobi od 76 godina. Gotovo cijelog odraslog života patio je od ALS-a, neurodegenerativne bolesti također poznate kao Lou Gehrigova bolest. Znanstvenik je radio na posljednjoj knjizi, kad ga je smrt preduhitrila. Njegova obitelj i kolege dovršili su je uz pomoć njegovih osobnih arhiva, piše CNN.

Lucy Hawking koja je pomogla dovršetku knjige za CNN je kazala kako su ljudi najčešće tražili odgovore na pitanja jesmo li sami u svemiru, ima li Boga, ali i postoji li mogućnost putovanja kroz vrijeme.  Za one koje bi njegova tvrdnja o nepostojanju Boga mogla razočarati, fizičar je ostavio pomoć u vidu bistrog zaključka. Na pitanje kako oblikovati budućnost, u posljednjem poglavlju posljednje knjige, Hawking je napisao: “Sjetite se gledati u zvijezde, a ne u svoje vlastite noge”.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.