fbpx

Nuklearnom fuzijom do energije Sunca

Autor: M.K.

Reaktor nuklearne fuzije po prvi puta u povijesti prizveo više energije nego potrošio u procesu.

Mnogi od nas zaboravljaju ili možda ne znaju da Sunce, onako lijepo i toplo gore na nebu, je zapravo veliki 'ključajući kotao' u kojem se odvija nuklearna fuzija. Ta energija čini život na Zemlji mogućim. Znanstvenici već godinama sanjaju o tome da nuklearna fuzija zaživi na zemlji, u kontroliranim uvjetima. Tim znanstvenika iz SAD-a (US National Ignition Facility) približio se tom snu. Po prvi puta u povijesti, reaktor u kojem se odvija proces fuzije proizveo je više energije nego je uspio potrošiti za to vrijeme. Svaka prijašnja fuzijska reakcija pokrenuta na Zemlji zahtjevala je mnogo više energije nego je uspjela prozvesti.

Spomenuti reaktor koristi red od 192 moćna lasera usmjerenih u hohlarum, uzorka u kojem se nalazi kuglica super ohlađenog izotopa vodika u čvrstom stanju. Laseri bombardiraju hohlarum x- zrakama i na taj način zagrijavaju atome vodika na milijune stupnjeva te tako uzrokuju dešavanje fuzije. U tom procesu, mali dio mase se pretvara u velike količine energije.

Fuzijski reaktor koji uspjeva proizvoditi energiju može postati samoodrživ dok god je snabdjevan izvorom goriva, od fuzijska reakcija može održavati samu sebe ukoliko se dovoljna količina proizvedene energije koristi za održavanje goriva na visokoj temperaturi. Proizvodnja energije fuzijom na Zemlji enorman je korak u pravom smijeru.


Autor:M.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.