fbpx

NOVI KRATER na kraju svijeta šokirao: Evo što su ruski istraživači snimili na dnu (VIDEO)

Autor: A. Dogan

Spustili su se na dubinu od 10,5 metara u nadi da će otkriti kako je rupa nastala.

Ruski istraživači snimili su nevjerojatne fotografije u unutrašnjosti novonastaloga kratera u Sibiru, na području koje tamošnji stanovnici zovu krajem svijeta. Spustili su se na dubinu od 10,5 metara u nadi da će otkriti kako je rupa nastala.

“Uzeli smo uzorke zemlje, leda, plinova i zraka te smo sve izmjerili kako smo planirali, no sad će znanstvenicima trebati vremena da obrade podatke i donesu zaključak”, kazao je Vladimir Puškarev, direktor Centra za arktička istraživanja. Taj krater najveći je od tri na poluotoku Jamalu čije ime znači ‘kraj svijeta’. Promjer mu je 60 metara, dubina oko 16,5, a dno mu je zaleđeno jezero.

“Dubina jezera je oko 10,5 metara, ali je moguće da je i veća. Čekamo da znanstvenici donesu svoje zaključke. Planiramo istražiti i okolno područje”, istaknuo je Puškarev. Jedna od teorija stručnjaka je kako je podzemna eksplozija plina odgovorna za stvaranje kratera.


“Za sada ne vidimo nikakvu opasnost u iznenadnom pojavljivanju takvih rupa, no moramo ih proučiti kako bismo bili sigurni da razumijemo prirodu njihova nastanka i da ih se ne moramo bojati”, rekao je Puškarev komentirajući hipotezu da su ruski krateri istog porijekla kao i Bermudski trokut u Atlantskom oceanu, javlja RT.

 

Autor:A. Dogan
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.