Novi exoplanet identičan planetima našeg solarnog sustava

Autor: dnevno.hr

Iako je udaljen 1500 svijetlosnih godina od Zemlje, Corot-9b je prvi pronađeni planet koji je umjereno sličan nama poznatim planetima. Znanstvenici smatraju da je to dokaz identičnog načina postanka naše i ostalih galaksija.

Postojanje planeta CoRoT-9b otkrila je svemirska misija kojoj je cilj bio otkriti galaksije koje ne možemo vidjeti sa zemlje.

– Veličine je Jupitera te ima orbitu sličnu Merkuru – rekao je glavni istarživač Hans Degg.


U časopisu Nature, znanstvenici tvrde da je to prvi planet tog tipa koji nam može dati detaljne informacije.

Ekscentrična putanja

Više od 400 eksoplaneta, odnosno planeta izvan Sunčevog sustava, otkriveni su jako daleko, ali dr. Deeg, koji radi na Instituto de Astrofisica de Canarias u Canary Islands, objasnio je da su svi ostali “egzotični” po svojoj putanji.

– Oni su ili jako vrući, ukoliko su vrlo blizu središnje zvijezde na kratkim orbitama, ili su na mješovitim putanjama, kružeći blizu i daleko od centralne zvijezde, što im daje ekstremne temperature. CoRoT-9b ima umjerenu klimu, stoga je ovo prvi primjer gdje ima smisla primjeniti modele koji su razvijani za planete u našem solarnom sustavu – rekao je Degg.

Površinska temperatura je otprilike od -20 do 160 stupnjeva. Dr. Degg objasnio je da iako su neki od eksoplaneta prethodno bili otkriveni, za njih se smatralo da su klimatski neumjereni te se nije moglo saznati više informacija o njima.

Kako prenosi BBC; planet je otkriven od strane međunarodnog tima od 60 astronoma te identificiran pomoću “tranzit” metode. Tijekom svoje orbite od 95 dana ona prolazi ispred svoje središnje zvijezde, ili tranzita, za oko osam sati.

-Tranzitna metoda omogućava nam da dobijemo mnogo više informacija o tome. Mi možemo izračunati njegovu temperaturu zbog toga što znamo udaljenost do središnje zvijezde i koji je tip centralne zvijezde – objasnio je dr. Deeg.
Plavi planet?

CoRoT-9b uočen je od strane CoRoT satelita, što je misija koju predvodi francuska svemirska agencija, Centre National d’Etudes Spatiales. Njegova prisutnost je tada potvrdila opažanja iz nekoliko teleskopa s European Southern Observatory na Tenerifima.

-Mi ne znamo boju planeta, najvjerovatnije je prekriven visokim oblacima kojii atmosferu pune vodom te bi ona mogla učiniti izgled plavim, ali ovisi o smjesi plinova kojoj sastav zaista ne znam -dodao je on.

Znanstvenici kažu da je otkriće planeta pokazuje da razvoj povijesti našeg Sunčevog sustava se ponovio i kod drugih galaksija.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.