fbpx

Nova nada za tisuće neplodnih muškaraca: Spermu je moguće proizvesti iz kože

Autor: K.K.

Osim omogućavanja neplodnim muškarcima da jednog dana ipak postanu očevi prirodnim putem, nova bi tehnika mogla dovesti i do novih kontracepcijskih sredstava te 'čudotvornih pilula' za liječenje neplodnosti.

Znanstvenici su napravili veliki korak prema ostvarivanju sna tisućama neplodnih muškaraca stvorivši spermu u ranoj fazi iz tkiva ljudske kože. Korištenje ovakve sperme moglo bi uskoro omogućiti muškarcima da postanu očevi svojoj genetskoj djeci, ali i dovesti do novih kontracepcijskih sredstava te ‘čudotvornih pilula’ za liječenje neplodnosti.

Međutim, znanost je također ispunjena moralnim i etičkim pitanjima. Mnogi kritičari tvrde kako je pogrešno uplitati se u građenje života i upozoravaju na budućnost u kojoj bi sva djeca bila stvorena umjetnim sredstvima. No, puno je i onih koji tvrde kako je korištenje kože etički puno prihvatljivije od primjerice embrionalnih matičnih stanica ističući kako bi bi ovako stvorena sperma sadržavala muškarčeve gene.

Američki znanstvenici koristili su koktel kemikalija kako bi vratili biološki sat u stanicama kože, pretvarajući ih u stanice s moćima nalik kameleonu. Nakon toga koristili su kombinaciju hranjivih tvari te započeli razvijanje okruglih stanica koje su samo nekoliko koraka udaljene od zrele sperme i koje izgledaju genetski normalno.


Tim znanstvenika sa sveučilišta u Pittsburghu, na čelu s Dr. Charles Easleyjem, vjeruje kako su uspjeli ‘provaliti’ najteži dio razvoja sperme, što znači da vrlo brzo slijedi druga faza – izdužene stanice, koje bi trebale biti u stanju oploditi jajašca. Iako je tehnika još uvijek daleko od svakodnevne uporabe u klinikama i iako je zakonom zabranjena u velikom broju zemalja, vijest je svakako dala nadu i vjeru mnogim nesretnicima da jednog dana ipak budu prirodni očevi.

Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.