fbpx

NEVJEROJATNA POJAVA: Misteriozna divovska spužva lebdi u Sunčevom sustavu!

Autor: M. Marić

Spužvasta struktura nastala je zbog velike gustoće.

Ovaj zapanjujući prizor zabilježen je tijekom misije mapiranja satelita oko Saturna. Nevjerojatne fotografije koje izgledaju kao ogromna spužva koja lebdi u svemiru zapravo su fotografije Saturnovog mjeseca Hiperiona.

Svemirski brod Kasini letio je kroz prostor oko ovoga planeta kada su snimljena jedinstvena tijela. Tijekom preletanja, Kasini je bio zatečen Hiperionovim rafalom naelektriziranih čestica, što je jednako električnom šoku jačine 200 volti.

“Napad” se dogodio zbog površine malog mjeseca koja je postala elektrostatički napunjena u Saturnovom magentnom polju. Inače, Hiperion je u obliku divovskogdimenzija 410 i 260 kilometara i predstavlja jedno od najvećih tijela u Sunčevom sustavu koje ima tako neobičan oblik. Spužvasta struktura nastala je zbog velike gustoće, a mjesec je sam po sebi porozan s dobro očuvanim kraterima na površini.


Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.