Neshvaćeni čudak koji je iz temelja promijenio svijet

Autor: P.R.

Nikola Tesla živio je u vremenu koje je stvaralo pobjednike i gubitnike na temelju sposobnosti opstanka na tržištu. Njegova genijalnost u takvom vremenu nije mogla polučiti financijskim uspjehom, međutim, njegov doprinos čovječanstvu je izniman.

O genijalnosti uma jednog od najvećih izumitelja u povijesti, Nikole Tesle, svjedoči neprekinuta fascinacija i konstantan interes za njegovo intelektualno stvaralaštvo i danas na 155. obljetnicu njegova rođenja. Na samom prijelazu s 9. na 10. srpnja 1856. na svijet je došla ličnost koja će ga promijeniti iz temelja i obogatiti djelima nad kojima još uvijek ne prestaju previranja alternativnih povijesnih gledišta i teorija zavjere.

Najproduktivnije stvaralačko razdoblje Tesla je imao do 1900., iako sve do kasne 1930. ne prestaje zaokupljati interes medija i javnosti. Umro je u siječnju 1943. kao krhki starac u dobi od 87 godina i ostavio nasljeđe izuma koji su promijenili svijet, a za koja u vrijeme života nikad nije dobio zaslužena priznanja i nagrade.

Njegov rad obilježili su sukobi s Thomasom Edisonom oko najbolje metode dobivanja električne energije i naposljetku slavodobitnom pobjedom izmjenične struje nad istosmjernom strujom. Teslin višefazni sustav izmjenične struje proširio se diljem svijeta kao jedno od njegovih najvećih postignuća, no jednako mu pripadaju zasluge kao izumitelju radija, odnosno bežične telegrafije. Međutim, Nobelova nagrada za otkrića na području bežične telegrafije 1909. godine dodijeljena je Guglelmu Marconiju, komercijalno eksploatiranom talijanskom inženjeru za čiji su uspjeh poglavito zaslužna Teslina otkrića. U Colorado Springsu Tesla je podigao veliku radiostanicu te ostvario bežičnu telegrafiju na udaljenosti od 1000 kilometara. Međutim, potencijalni investitori nisu imali interes za ulaganja u sistem koji već postoji, dok se kao drugi razlog zanemarivanja bežične telegrafije navodi nerazumijevanje i neosviještenost velikih financijera za ono što je Tesla mogao ponuditi.

Ispred svoga vremena

No, ono što je nudio znanstvenik rođen u ličkom selu Smiljani, sin Milutina, pravoslavnog svećenika i Đuke Mandić, nepismene, ali inteligentne žene koja je izumila niz korisnih oruđa u njihovom domaćinstvu, bilo je zaista ispred vremena.

Nakon školovanja u Gospiću, Karlovcu, Grazu i Pragu, te dvogodišnje službe u Telefonskom društvu u Budimpešti, Tesla je došao u Ameriku 1884. sa samo četiri centa u džepu. Zaposlio se kod Thomasa Edisona, znanstvenika koji je poslije opisan kao potpuna suprotnost Teslinoj osobnosti – talentiranom znanstveniku koji je imao vizije i gotovo sve radio direktno iz uma i bez imalo volje i sposobnosti za uklapanje u korporativni svijet gdje je sve kontrolirao novac.

Patio je od mnogih fobija, uvijek je bio u smrtnom strahu od bakterija, a njegova opsjednutost brojem tri nikada nije prestajala. Preferirao je objedovati sam kako bi u miru prije konzumiranja mogao izračunati sadržaj na tanjuru. Pred starost provodio je mnogo vremena hraneći golubove, a ozlijeđene je nosio kući i pružao im pomoć. Unatoč velikom strahu od klica često bi bio viđen u parku ruku prekrivenih golubovima.
Jednom je čuo regularni uzorak signala koji dolaze preko prijemnog uređaja i zaključio da je čuo poruku s Marsa. Podsmijeh javnosti i ‘razapinjanje’ medija ublažio je tada slavni Lord Kelvin javno izjavivši da se slaže s Teslom. Tijekom života pripisane su mu mnoge gotovo nadnaravne sposobnosti, isticana je njegova ekstremna osjetljivost na prirodne podražaje, a smatra se da je čak predvidio smrt svoje majke.

Misteriozni nestanak Teslinih papira

Nezapaženi interes za Teslin rad ipak se dogodio nakon njegove smrti. Američka vlada koja mu je za vrijeme života nudila ugovor za svaku inovaciju, poslije smrti poslala je agente da pretraže njegovu hotelsku sobu i zaplijene papire. Operaciju je vodio Odjel zadužen za vlasništvo doseljenika iako Tesla dugi niz godina bio ponosni američki građanin. Neki od njegovih papira završili su u rukama nadležnih u vojnoj zračnoj bazi Wright-Patterson u Ohiou (mjesto na koje su najvjerojatnije prebačena tijela
vanzemaljaca navodno pronađenih u Roswellu). Mnogi su se posljedicom toga bavili nagađanjima o zainteresiranosti američke vlade za Teslinu ‘Zraku smrti’. Col Corso, autor knjige The Day after Rosewell (Dan nakon Rosewella) u poglavlju posvećenom Tesli i njegovoj ‘Zraci smrt’ tvrdi da je izumiteljevo djelo vrlo nalik napravi pronađenoj pored srušene svemirske letjelice u Roswellu. Autor nadalje tvrdi da su kopije fotografija Teslinih papira bile u posjedu ‘Army R&D Foreign Technology’. Opisuje da se na papirima mogao razaznati opis oružja koji je emitirao direktnu energiju, tzv. Zraku smrti, osim što se nije radilo o ‘zraci’ opisuje autor, već o uređaju koji je proizvodio energiju u visokoj koncentraciji. Corso tvrdi da su su Teslini materijali i otkrića u Roswellu bili temelji za tehnologiju u programu Star Wars (SDI Initiative) Ronalda Reagana.

Spekulira se da postoji mogućnost da američka vlada u svojim projektima danas koristi nikada do kraja razvijene Tesline ideje što se posebno odnosi na ideje s nestalih papira. Jedan od takvih primjera je projekt HAARP u kojemu je američka vlada na Aljaski sagradila niz antena koje slove kao instrumenti za istraživanje ionosfere. Neki HAARP opisuju kao divovski ‘ionosferski grijač’ pomoću kojeg se mogu kontrolirati umovi i mijenjati meteorološke prilike.

Financijski nepotkovan dao više nego značajan doprinos

Budući da je Tesla bio znanstvenik samotnjak nezainteresiran za rad pod okriljem velikih institucija ili organizacija, njegovu ostavštinu u dokumentima u cijelosti je bilo nemoguće očuvati. Tesla se nikada nije ženio, nije imao nasljednike, a njegovi dokumenti su bili razmješteni na nekoliko lokacija uključujući i misterioznu kutiju za koju je Tesla upozorio da će eksplodirati prilikom otvaranja. Ispostavilo se da je u kutiji obična elektronska oprema. Naposljetku je Teslin nećak dopustio pristup stvarima, međutim već tada postojale su indikacije o nestalim papirima.

Nikola Tesla živio je u vremenu koje je stvaralo pobjednike i gubitnike na temelju sposobnosti opstanka na tržištu. Njegova genijalnost u takvom vremenu nije mogla polučiti financijskim uspjehom, međutim, njegov doprinos čovječanstvu je izniman.

>>> Tesla je bio Hrvat!

>>> VIDEO: Pogledajte bend koji svira uz pomoć Teslinih zavojnica

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.