NASA lansirala svoj prvi satelit za mjerenje CO2

Autor: hina

Klimatolozi su zaključili da je rast emisija CO2 posljedica ljudskih aktivnosti, napose izgaranja fosilnih goriva i sječe šuma. Time je izmijenjen prirodni ciklus ugljika na Zemlji te izazvan rast temperature i promjena klime.

Nakon 24-satne odgode, američka svemirska agencija (NASA) lansirala je u srijedu rano ujutro po američkom vremenu svoj prvi satelit za mjerenje razina ugljičnog dioksida u atmosferi, plina koji je smatran glavnim uzročnikom za takozvani efekt učinka staklenika, pojave koja izaziva rast temperature na planetu.

Raketa Delta 2 tvrtke United Launch Alliance sa satelitom OCO-2, (Orbiting Carbon Observatory-2), lansirana je kako je i bilo predviđeno u 11.56 po srednjoeuropskom vremenu, odnosno u 2.56 po lokalnom iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji. Lansiranje je bilo predviđeno za utorak no bilo je odgođeno u posljednji trenutak zbog “tehničkog problema”.

Satelit će biti postavljen u gotovo polarnu orbitu na 705 kilometara visine. Satelit OCO-2 vrlo je sličan satelitu OCO-1 koji je bio uništen tijekom lansiranja u veljači 2009.


OCO-2 treba pružiti cjelovitiju i globalniju sliku emisija CO2, kako onih za koje je odgovoran čovjek tako i prirodnih. Također treba utvrditi izljeve oceana i šuma koji apsorbiraju i hvataju taj plin kojega razina u atmosferi raste. Misija OCO-2 trajat će najmanje dvije godine, a on će biti glavni opservatorij skupine od pet drugih međunarodnih satelita koja će se okretati oko Zemlje svakih 99 minuta. OCO-2 će uzimati uzorke CO2 i tako pomagati znanstvenicima da bolje prouče promjene klime.

U travnju su mjesečne koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi premašile 400 čestica na milijun (ppm) u sjevernoj hemisferi, što je bila najviša razina u najmanje 800.000 godina, ističe NASA. Izgaranje fosilnih goriva (ugljikovodici, prirodni plin i ugljen) i druge ljudske aktivnosti emitiraju gotovo 40 milijarda tona CO2 u atmosferu svake godine. Klimatolozi su zaključili da je rast emisija CO2 posljedica ljudskih aktivnosti, napose izgaranja fosilnih goriva i sječe šuma. Time je izmijenjen prirodni ciklus ugljika na Zemlji te izazvan rast temperature i promjena klime.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.