fbpx

NASA lansira lovca na crne rupe

Autor: T. J.

Iz NASA-e su potvrdili kako će novi teleskop surađivati s drugim promatračnicama u svemiru, uključujući njihov Chandra X-ray koji promatra niskoenergetske X-zrake.

Američka svemirska agencija objavila je u srijedu, 29. svibnja 2012. Godine, kako će već u lipnju s uzletišta Kwajalein Atoll na Maršalovim otocima lansirati u svemir sofisticirani orbitalni teleskop koji će pomoću visokoenergetskih X-zraka tražiti crne rupe.

– Projekt je pokrenut s ciljem da pronalazi najtoplije, najgušće i energetski najnabijenije fenomene u svemiru, kao što su crne rupe i eksplozije masivnih zvijezda – rekla je Fiona Harrison, voditeljica istraživanja za Nuklearni spektroskopski teleskop (NuSTAR).

Radi se o prvom teleskopu koji će se koristiti visokoenergetskim X-zrakama, a očekuju da će dobiti slike 10 puta zrnastije i 100 puta osjetljivije od svih koje su dosad mogli dobiti teleskopima koji su radili u tom području spektra. Teleskop će biti lansiran raketom Pegasus XL s trupa zrakoplova L-1011 Stargazer, a obje letjelice je proizvela tvrtka Orbital Science Corporation.


Iz NASA-e su potvrdili kako će novi teleskop surađivati s drugim promatračnicama u svemiru, uključujući njihov Chandra X-ray koji promatra niskoenergetske X-zrake.

– Nekad se mislilo da su crne rupe rijetke i egzotične pojave – bilo je to prije samo 20 godina, rekla je Harrison novinarima na predstavljanju projekta, prenosi Mybroadband.co, te nastavila: Danas znamo da svaka masivna galaksija, poput naše Mliječne staze, u svome srcu ima masivnu crnu rupu.

NuSTAR je moćniji od svojih prethodnika zbog načina na koji usmjerava X-zrake pomoću ugrađenih zrcalnih ljuski koje sprječavaju reflektiranje svjetla. Ugrađena su po 133 zrcala u dvije optičke jedinice, a jarbol koji ih povezuje s detektorom je dugačak oko 10 metara i omogućuje dovoljno oštar fokus.

NASIN direktor astrofizičke divizije Paul Hertz NuSTAR je opisao kao ‘maleni teleskop koji će pružati prvorazredni znanstveni materijal u važnom, ali relativno neistraženom dijelu elektromagnetskog spektra’.

Autor:T. J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.