Najutjecajniji čovjek na svijetu upozorio: Čuvajte se umjetne inteligencije koja dolazi

Autor: I.Galešić

Čelnik Tesle uložio u tvrtku koja se bavi računalnom inteligencijom kako bi "držao oko" na tehnološkom razvoju.

Osnivač Tesla Motorsa i SpaceX-a, Elon Musk, poslao je preko društvenih mreža upozorenje o umjetnoj inteligenciji. Ovo upozorenje došlo je nakon što je prije mjesec dana ovaj milijarder i jedan od najutjecajnijih ljudi na svijetu upozorio kako bi razvoj umjetne inteligencije mogao dovesti do scenarija poput onog u kultnom filmu Terminator.

Musk je dakle proteklog vikenda ponovno izazvao strah od umjetne inteligencije objavivši na svojem profilu na Twitteru post koji je Mashable nazvao: “najkontroverznijom tehnološkom izjavom u njegovoj karijeri”.

“Trebamo biti iznimno oprezni s umjetnom inteligencijom. Potencijalno je opasnija od nuklearnog oružja”, napisao je, a Mashable dodaje da se “rijetko događa da tako poznata osoba koja je duboko u tehnološkom svijetu koristi tako oštre termine kad je u pitanju ova tema”.

Musk je ovo kazao pozivajući svoje sljedbenike da pročitaju knjigu “Superintelligence” Nicka Bostroma u kojoj se postavljaju brojna pitanja o tome kako će se čovječanstvo u budućnosti nositi s iznimno inteligentnim računalima.

Musk je nedavno potvrdio da je uložio u tvrtku Vicarious, koja se bavi računalnom inteligencijom. Međutim, čelnik Tesle kaže kako u tu investiciju nije krenuo zbog novca, nego kako bi “držao oko” na tehnološkom razvoju.

Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.