Malena kocka za prikupljanje ostataka svemirskog škarta

Autor: dnevno.hr

Naš sustav je jednostavan i vrlo malo košta, ali ono što moramo napraviti jest dokazati da funkcionira, poručio je dr. Vaios Lappas, glavni istražitelj projekta.

Britanski istražitelji osmislili su napravu koja može odvući ostatke svemirskih tijela iz orbite, a planiraju je lansirati sljedeće godine. Radi se o maloj satelitskoj kocki koja se transformira u tanko plastično ‘jedro’ površine 25 metara kvadratnih.

Nakon što kocka uđe u nisku zemljinu orbitu, raširit će plastično ‘jedro’, a molekule zraka koje se tamo nalaze, dodatno će ubrzati njezinu putanju i lansirati je u svemirska prostranstva.

U Istraživačkom svemirskom centru poručuju da se takav koncept može primijeniti i na satelite većih dimenzija, kao i na jednostavnije raketne letjelice.

– Naš sustav je jednostavan i vrlo malo košta, ali ono što moramo napraviti jest dokazati da funkcionira – poručio je dr. Vaios Lappas, glavni istražitelj projekta.

Projekt je pokrenula najveća europska svemirska tvrtka i jedan od najvećih svjetskih proizvođača satelita, EADS Astrium, a troškovi cijelog projekta kreću se oko 1.5 milijuna dolara.

Vjeruje se da više od 5.500 tona škarta kruži rubom zemljinog omotača, udaljenom ne više od nekoliko stotina kilometara iznad naših glava.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.