‘Klimatske promjene zamagljene su krupnim političkim i ekonomskim interesima nekih država i gospodarskih lobija’

Autor: Martina Pauček Šljivak

Na temelju značajnog smanjenja sunčevih pjega posljednjih godina, i satelitskih mjerenja Sunčeve aktivnosti, i iz američke agencije NASA i iz ruskog astronomskog opservatorija Pulkovo iznose mišljenje da smo, u analogiji s klimatskim zbivanjima u 16./17. stoljeću, možda sada na pragu novog 'Malog ledenog doba'.

Snijeg do Uskrsa, temperature od 10 stupnjeva u lipnju, najveće poplave u povijesti, sve su to klimatske promjene koje su pogodile Zemlju ove godine.

Prije nekoliko dana NASA je na površini Sunca zabilježila najveću koronalnu šupljinu u posljednjih godinu dana koja se okreće u našem smjeru. Iako tvrde kako se ne trebamo brinuti jer je jedini učinak koji bi ta 'rupa' mogla imati na Zemlju veća šansa da se vidi 'aurora borealis', svjedoci smo velikih klimatskih promjena koje ugrožavaju čovječanstvo.

Tako je ogroman vodeni val, koji je zahvatio dobar dio Europe već odnio desetak života. U Mađarskoj su zabilježene najveće poplave ikad, a zbog opasnosti od poplava evakuirani su i stanovnici na jugu Njemačke, u Češkoj, Austriji i Švicarskoj. Isti taj vodeni val sad prijeti Hrvatskoj.

O tome koliko promjene na Suncu utječu na klimu na Zemlji razgovarali smo s uglednim fizičarom i akademikom Vladimirom Paarom.

– 'Malo ledeno doba' (1645. – 1715.) i 'Malo globalno zagrijavanje' (10. i 11. stoljeće) neosporne su činjenice koje treba znanstveno razumjeti i objasniti da bismo bili u stanju da vjerodostojnije razumijemo i predviđamo što se danas zbiva s klimom. Što je bio uzrok tih drastičnih predindustrijskih klimatskih promjena? Postoje jaki argumenti da su ta dva klimatska fenomena (kao i niz drugih manje izraženih) povezani s aktivnošću Sunca, ali mehanizam fizikalnih procesa kako se to zbiva još uvijek nije u potpunosti znanstveno istražen. No u svakom slučaju, fizikalni procesi koji utječu na takve promjene na Suncu gotovo sigurno su procesi determinističkog kaosa i kao takvi ne mogu se znanstveno predvidjeti na dulji rok – rekao je akademik Vladimir Paar za portal Dnevno.

Objašnjava kako na klimu na Zemlji utječe veliki broj prirodnih faktora poput periodičnih promjena oceanskih struja, promjene intenziteta El Nina, međudjelovanja oceana i atmosfere, upijanje ili ispuštanje ugljikovog dioksida u oceanima, gravitacijsko djelovanje drugih planeta na Zemlju, fizikalni procesi stvaranja i utjecaja oblaka, vulkani, potresi, utjecaj biosfere itd.

Dodaje kako je znanstveno razumijevanje tih fizikalnih, kemijskih, geoloških i bioloških procesa vrlo nepotpuno zbog ogromne složenosti i isprepletenosti brojnih faktora kao i vjerojatno nekih prirodnih fenomena za koje još ne znamo.
Svakih 200 godina dolazi razdoblje velikih poplava i oluja, a mi ulazimo je jedno takvo

– Na primjer, nedavno je privukla pažnju spoznaja da svakih dvjesto godina dolazi razdoblje velikih poplava i oluja. Zašto? A u jedno takvo razdoblje upravo ulazimo. U fizici dobro znamo da su u nelinearnom dinamičkom sustavu (a takav je i klima) ima mnogo i periodičnih, i kvaziperiodičnih, i kaotičnih (deterministički kaos!), i kriznih fenomena i ne treba se čuditi. Uopće je krajnje naivna iluzija o stabilnoj klimi. Naravno da pored mnogih prirodnih faktora na klimu može utjecati i čovjek. Tako je u 19. stoljeću švedski fizičar i kemičar Svante Arrhenius otkrio da ugljikov dioksid izaziva efekt staklenika i procijenio da bi udvostručenje ugljikovog dioksida u atrmosferi moglo izazvati povećanje temperature na Zemlji za nekoliko Celzijevih stupnjeva. Kompjutorski proračuni u pojednostavljenim fizikalnim modelima klime koji se sada izvode daju rezultate u skladu s Arrheniusovom teorijom. No s druge strane, neka istraživanja ruskih znanstvenika (Soroktin i suradnici) ukazuju i na mogućnost da uključivanje složenijih fizkalnih procesa bitno umanjuje taj utjecaj pa bi ga se moglo čak i obrnuti – rekao je Paar.

Tijekom zadnjih 250 milijuna godina klima na Zemlji se, ističe, drastično mijenjala. Iako je veli, poznato niz fizikalnih faktora koji su na to mogli utjecati, i Zemaljskih i svemirskih, ima još mnogo otvorenih i neodgovorenih znanstvenih pitanja.
– Isto tako, u znanosti imamo i danas niz otvorenih znanstvenih pitanja o klimi u novije doba, u zadnjih sto godina, kao i za predviđanja za nekoliko sljedećih desetljeća. Zatim, čitavo pitanje klimatskih promjena zamagljeno je krupnim političkim, geopolitičkim i ekonomskim interesima pojedinih država, gospodarskih grupacija i lobija, ali isto tako i financijskim interesima znanstvenika i znanstvenih institucijama u natjecanju za financiranje od strane države. U takvoj klimi često je teško doći do objektivnih znanstvenih informacija kao i procijeniti njihovu vjerodostojnost. Nažalost, u obrani rezultata svog pojednostavljenog modela klime nekad se ne poštuje znanstvena istina – rekao je Paar.

Moguće nam je 'Malo ledeno doba'

No vratimo se pitanju utjecaja Sunca na moguće predstojeće 'Malo ledeno doba' što je aktualizirano upozorenjima znanstvenika iz američke agencije NASA i iz opservatorija Pulkovo Ruske akademije znanosti.

Na koji način promjena aktivnosti Sunca utječe na klimu na Zemlji, osim direktnog zagrijavanja Zemlje sunčevim elektromagnetskim zračenjem?

– Prije dva desetljeća danski fizičar Henrik Svensmark počeo je istraživati teoriju prema kojoj ulogu ima magnetska sila kojom Sunce štiti Zemlju od kozmičkih zraka koje neprekidno 'bombardira' Zemlju iz svemira. Svensmark je direktor Centra za istraživanje veze Sunca i klime u Danskom institutu za svemirska istraživanja. Prema Svensmarkovoj teoriji smanjena aktivnost Sunca, tj. smanjeno Sunčevo zračenje, pretežno svjetlost i toplinsko (infracrveno) zračenje, ima za posljedicu slabljenje magnetske sile kojom Sunce djelomično štiti Zemlju od kozmičkih zraka djelujući kao 'magnetski štit'.

Zbog tog magnetskog štita više kozmičkih zraka pada na Zemljinu atmosferu, koje stvaraju više električnih čestica razbijanjem atomskih jezgara u atmosferi koje potom pospješuju stvaranje oblaka, pa nastaje više oblaka, koji reflektiraju dio sunčevog zračenja natrag u svemir prije nego stigne do Zemlje, pa se površina Zemlje hladi. I obratno, jačanje aktivnosti Sunca znači da manje kozmičkih zraka pada na atmosferu, pa će nastati manje oblaka, pa će sunčevo zračenje više zagrijavati površinu Zemlje i zagrijavati ju. Dakle: manje Sunčevog zračenja – jače kozmičke zrake – više oblaka – hladnija Zemlja, i obratno, više Sunčevog zračenja – slabije kozmičke zrake – manje oblaka – toplija Zemlja – objašnjava Paar.

No ističe kako problem oblaka nije adekvatno riješen niti u konkurentskoj teoriji 'efekta staklenika' medijski i politički eksponiranih klimatologa, u kojoj se glavnina klimatskih promjena pripisuje ugljikovom dioksidu.

– Kao argument za Svensmarkovu teoriju Sunčevog magnetskog djelovanja na klimu uzeto je poklapanje 'malih ledenih doba' tijekom zadnjih tisuću godina sa razdobljima smanjene aktivnosti Sunca, što se odražava, pored ostalog, i na smanjenje broja Sunčevih pjega tijekom 'malih ledenih doba'. Upravo tijekom najizraženijeg 'malog ledenog doba' u 17./18. stoljeću, gotovo su potpuno nestale Sunčeve pjege. Na temelju značajnog smanjenja sunčevih pjega posljednjih godina, i satelitskih mjerenja Sunčeve aktivnosti, i iz američka agencije NASA i iz ruskog astronomskog opservatorija Pulkovo iznose mišljenje da smo, u analogiji s klimatskim zbivanjima u 16./17. stoljeću možda sada na pragu novog 'Malog ledenog doba' – rekao je Paar.

Kaže kako je zanimljivo da je sličan trend globalnog zagrijavanja na Zemlji bio prisutan u razdoblju od 1890. do 1940. i u razdoblju od 1975. do 2000. Tako je od 1940. do 1970. temperatura blago padala, da bi nakon 2000. godine rast temperature bio zaustavljen ili usporen ili se blago nastavio, ovisno o tome kako je koja grupacija znanstvenika procjenjivala srednju vrijednost globalne temperature.

– A već cijelo stoljeće koncentracija ugljikovog dioksida u zraku je postupno i sve brže rasla, u čemu se svi slažu. Zašto temperatura nije rasla usporedo s ugjikovim dioksidom? Vrlo je vjerojatno da su bitnu ulogu imali neki drugi prirodni faktori. U svakom slučaju postavlja se jednostavno logičko pitanje: ako je porast temperature na Zemlji od 1975. do 2000. zaista posljedica porasta ugljikovog dioksida u atmosferi, tj. djelovanja čovjeka, što je onda razlog nekim znatno većim promjenama temperature u pojedinim razdobljima tijekom zadnjeg tisućljeća, kako zagrijavanja tako i zahlađenja? Zanimljiv test Svensmarkove teorije bit će kretanje klime još tijekom ovog desetljeća, a možda i nekoliko sljedećih desetljeća. Vidjet će se jesmo li na pragu 'Malog ledenog doba' sličnog onom iz 1645. – 1715. ili manje izraženog zahlađenja kao iz 1945. – 1970. ili će globalna temperatura nastaviti rasti, slično kao tijekom zadnjih trideset godina prošlog stoljeća – zaključuje profesor Paar.

Čovječanstvo je na samom pragu najdramatičnijih događaja kozmičkih razmjera
Na svom blogu, 'Preko ruba', Krešimir Mišak je prikupio podatke o neobičnim pojavama na Zemlji koje su kružile u vijestima zadnjih godina. Tako piše da 'sve što se zbiva na Zemlji i cijelom Sunčevu sustavu izvorište ima, naravno, na Suncu koj se nekako prerijetko spominje u kontekstu dinamike života na Zemlji, a pogotovo ga se zaobilazi u kontekstu tzv. ‘klimatskih promjena’ , koje se onda pripisuju djelovanju čovjeka. Sunce je u prvih tri mjeseca 2012. bilo puno neobičnih aktivnosti, što je pogotovo neobično jer se u proteklom desetljeću Sunce nekako neobično umirilo'.
Zadnjih godina na Zemlji i Suncu događale su se brojne neobjašnjive pojave. Mišak podsjeća kako je lani Sunce pogodilo nekoliko tornada veličine Zemlje. NASA-ine kamere snimile su lani okrugli objekt na Suncu, nalik divovskom spermiju ili divovskoj meduzi. Taj divovski, razmjerno tamni okrugli objekk odvojio se od Sunca, par sekundi 'lebdio' uz njega kao pričvršćen za njega pomoću niti, a potom je naglo odjurio u svemir. Sada je na Suncu zabilježena najveća koronarna rupa što smo već spomenuli na početku članka. U isto vrijeme dok Sunce 'pogađaju' razne čudne aktivnosti, na Zemlji se također događaju zasad još neobjašnjive stvari. U prva tri mjeseca 2012. eskalirao je neslavni niz nerazjašnjenih masovnih pomora životnja. Ptice, ribe i sve vrste stvorenja samo su padale mrtve. Na Novom Zelandu je 23. prosinca 2011. plaža bila puna mrtvih kitova dok su 1. siječnja 2012, već drugu Novu godinu u za redom, u Beebeu u Arkansasus s neba padale mrtve ptice.U Norveškoj je more duž obale nanijelo 20 tona mrtvih riba, a da je 9. siječnja nađeno je tisuće mrtvih jelena u Montani u sjevernoj Dakoti. Potom je slijedio zastrašujući prizor desetina kornjača koje su na obali nađene mrtve 16. siječnja, od velikih do vrlo mladih. U Peruu je 10. veljače na plažama nađeno stotine mrtvih delfina, najmanje njih 260 delfina na oko sto kilometara.
Nitko ne zna o čemu je riječ, pogotovo zato jer u tim morima obično ni nema delfina. Osim umiranja životinja, zabilježene su i druge neobične pojave na Zemlji. Smrzavanje oceana oko Europe u veljači 2012. bilo je neobično, ali niti izbliza toliko kao kad je 16. veljače u Libanonu rijeka Bejrut – pocrvenila, i to cijelim svojim tokom, piše Mišak na svom blogu. SAD je lani pogodila epidemija tornada. Bile su to najmrtonosnije oluje u puno godina, koje su pogodile 10 država SAD-a i usmrtile 29 ljudi, a u jednom danu prijavljeno je čak 95 tornada. Tijekom čitavog travnja 2013. naš planet je bio 'žrtva intenzivne trešnje, što su potvrdili seizmografi i kasnije katastrofe'. U Portugalu, Rusiji, Kini i SAD-u otvarale su se goleme rupe u Zemlji koje su doslovno progutale kuće, automobile. Georgij Stankov koji vodi stranicu universallaw.com smatra da je 'čovječanstvo je na samom pragu najdramatičnijih događaja kozmičkih razmjera. Te da su sva burna zbivanja na Zemlji i Suncu posljedica približavanja Nibirua, koji je, prema njemu, prošlog listopada nestao iza Sunca.

Autor:Martina Pauček Šljivak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.