Kaos eksplozija zvijezda Arpe 220 je budućnost Mliječne staze

Autor: M.S.

Dok se u Mliječnoj stazi dogode, koliko su astronomi svjesni, samo dvije supernove u stoljeću, Apr 220 iskusi oko 400 supernova u sto godina. Vrijeme i istraživanje su također s vremenom ukazali da Arp 220 trenutačno proživljava ono što će Mliječna staza iskusiti za nekoliko milijardi godina.

Arp 220 je galaskija udaljena oko 250 milijuna svjetlosnih godina od Mliječne staze. Kad je prvi put, 1966. godine, katalogizirana na popisu postojećih galaksija, galaksija je bila samo mrlja na slikama tadašnjih najmoćnijih zemaljskih teleskopa. No kasnije, temeljitim istraživanjem, upala je u kategoriju ultra-luminoznih infracrvenih galaksija, te postala najbliža takva našoj galaksiji.

Vrijeme i istraživanje su također s vremenom ukazali da Arp 220 trenutačno proživljava ono što će Mliječna staza iskusiti za nekoliko milijardi godina – spajanje s drugom galaksijom. Arp 220 se naime, ‘trenutačno’ (milijunima i milijunima godina) spaja s drugom galaksijom, što je rezultiralo i daleko najvećim brojem eksplozija zvijezda, zvanih i supernovama, poznatih čovjeku.

Dok se u Mliječnoj stazi dogode, koliko su astronomi svjesni, samo dvije supernove u stoljeću, Arp 220 iskusi oko 400 supernova u istom razdoblju. To je potvrdilo istraživanje provedeno u Svemirskom opservatoriju Onsala u Švedskoj. Fabien Batejat i njegovi kolege smatraju da nas ‘eksplozivna’ galaksija može mnogočemu naučiti, te su svi u Švedskoj jako uzbuđeni oko svega toga:

– Vrlo smo sretni što je Arp 220 toliko blizu da možemo vidjeti što se događa unutra – kratko je prokomentirao Batejat za New Scientist.

Baš kao što se Arp spaja sa susjednom galaksijom, zaključili su isto tako stručnjaci, i Mliječna staza će se spojiti s nama najbližnom galaksijom, Andromedom, za nekoliko milijardi godina, što će uzrokovati posvemašnji kaos unutar dvije galaksije.

A svijetlo koje odašilje Arp 220 zbog svojih mnogobrojih supernova također bi moglo biti još jedan izvor svijetla, da nije zatomljeno golemim oblakom užarene prašine koje okružuje galaksiju. Zbog toga nije jasno ni da li je glavni izvor tog svjetla super-masivna crna rupa koja proždire plin u centru galaksije, ili je to središnji sustav nekoliko vrlo sjajnih zvijezda. Bilo kako bilo, od vidljive svjetlosti ništa – tu su samo goleme količine infra-crvenog sjaja.




Arp 220 se inače nalazi u zviježđu Zmije.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.