fbpx

KAKVA REVOLUCIJA: Bateriju za mobitel moći ćemo napuniti za jednu minutu?

Autor: Hina

Osim što se puno brže puni, nova baterija je sigurnija od litijskih koje se mogu zapaliti, ističu.

Američki znanstvenici kažu da su izumili jeftinu, dugotrajnu aluminijsku bateriju za pametne telefone koja se može napuniti za minutu.

Stručnjaci, koji su svoj izum objavili u znanstvenom časopisu Nature, navode da bi nova aluminijska baterija mogla zamijeniti litijske koje se koriste u milijunima laptopa i mobitela. Osim što se puno brže puni, nova baterija je sigurnija od litijskih koje se mogu zapaliti, ističu.

Znanstvenici su dugo pokušavali, ali nisu uspjevali izraditi bateriju od aluminija, laganog i razmjerno jeftinog metala koji ima veliki kapacitet za punjenje. Tim predvođen profesorom Hongjieom Daiem sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji do značajnog izuma došao je slučajno otkrivši da grafit i aluminij idu “ruku pod ruku”, priopćilo je sveučilište.


Aluminij je u prototipu iskorišten da bi se izradila negativno nabijena anoda, a grafit kao materijal za pozitivno nabijenu katodu.Prototip aluminijske baterije napunio se za minutu, kažu stručnjaci.

“Litijske baterije mogu se zapaliti, a naša nova baterija ne, čak i ako kroz nju bušite”, rekao je Dai.

Nova baterija je uz to vrlo dugotrajna i fleksibilna. Dok litijske baterije traju oko tisuću ciklusa, nova aluminijska može raditi više od 7500 ciklusa bez gubitka kapaciteta. Također se može saviti i složiti, ističu stručnjaci sa Stanforda.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.