Kako je Tesla htio zaustaviti sve ratove za sva vremena

Autor: dnevno.hr

Tesla je od svog oca naslijedio duboku mržnju prema ratu, te je cijeli život tražio tehnološko rješenje kojime bi ga okončao.

Nikola Tesla 1931. najavio je novinarima na tiskovnoj konferenciji da je na pragu otkrića potpuno novog izvora energije, a ideja mu je, rekao je, došla kao ogroman šok. Tesla je inače od svog oca naslijedio duboku mržnju prema ratu, te je cijeli život tražio tehnološko rješenje kojime bi okončao rat.

Međutim, 11. srpnja 1934. članak New York Timesa govorio je o Teslinom otkriću kao o otkriću ‘zrake smrti’ koja će odašiljati koncentrirane zrake čestica kroz zrak, a koje će imati toliku energiju da će srušiti flotu od 10.000 neprijateljskih zrakoplova s udaljenosti od 400 kilometara.

Ova bi zraka smrti, kazao je Tesla, bila toliko snažna da bi rat bio nemoguć jer bi svaka zemlja njome dobila ‘nevidljivi Kineski zid’.Teslina zavojnica

Oružje i izvor energije

S tom je idejom Tesla otišao na nekoliko mjesta kako bi dobio financije za izgradnju prototipa, no nije uspio potaknuti zanimanje. Stoga je 1937. poslao razradu ideje SAD-u, Kanadi, Engleskoj, Francuskoj, Sovjetskom savezu i Jugoslaviji. Naslov je glasio: ‘Novi način projektiranja koncentrirane neraspršujuće energije prirodnim putem’, a u dokument je dao prvi tehnički opis onoga što danas poznajemo kao oružje s nabojem zraka čestica. Prijedlog je bio drugačiji od drugih sličnih njemu po tome što je sadržavao jedinstvenu zrakopraznu ćeliju s jednim krajem otvorenim prema atmosferi, te jedinstveni zrakoprazni pečat koji bi usmjeravao strujanje zraka velike brzine, a pumpanje bi se postiglo velikom turbinom. Ovaj bi sistem zahtijevao niz elektrana koje bi bile postavljene duž obale zemlje koje bi pretraživale nebo u potrazi za neprijateljskim letjelicama.

U razdobljima mira zraku bi se moglo koristiti za prenošenje energije na velike udaljenosti bez korištenja žica ili za zagrijavanje dijelova atmosfere kako bi se nebo osvijetlilo noću.

Od svih zemalja koje su primile prijedlog, najveći je interes došao iz Sovjetskog saveza. Plan je 1937. predstavljen Amtorg korporaciji za trgovinu, za koju se pretpostavljalo da je zadužena za sovjetsko oružje u New Yorku, a dvije godine kasnije jedna je faza plana testirana u SSSR-u.

Mnogi stručnjaci danas tvrde da je ideja nepraktična, no zraka nalikuje oružjima koja su razvili SAD i Sovjetski savez tijekom hladnog rata, piše PBS.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.